Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Lleida trasllada l’estàtua d’Indíbil i Mandoni a Valldoreix on serà restaurada durant els pròxims sis mesos

ACN Lleida.-Lleida s’ha acomiadat aquest dijous de l’escultura d’Indíbil i Mandoni ubicada davant de l’Arc del Pont. Des de les nou del matí i fins a dos quarts d’una del […]

Agències 03/12/2020

ACN Lleida.-Lleida s’ha acomiadat aquest dijous de l’escultura d’Indíbil i Mandoni ubicada davant de l’Arc del Pont. Des de les nou del matí i fins a dos quarts d’una del migdia, els operaris han treballat en l’embalatge del conjunt monumental que ja està de camí al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) on serà restaurat. Els treballs està previst que s’allarguin uns sis mesos i inclouen l’escaneig i digitalització de l’escultura i també la reposició de la llança, falcada enfundada i grilló que ara li manquen. L’actuació està valorada en 40.000 euros, dels quals la Paeria de Lleida n’assumeix 10.000 euros. Durant aquest temps, l’Ajuntament també restaurà la peanya on hi ha l’estàtua, que es troba en mal estat de conservació.

A més de la restauració de l’estàtua, els treballs que està previst que s’allarguin durant sis mesos també inclouen el seu escaneig i digitalització i la seva impressió digital 3D en cera. Segons la cap de la secció d’Arqueologia de la Paeria de Lleida, Anna Olivé, aquests processos permetran tenir les mesures exactes de les peces que s’han de substituir i serà un document que “quedarà per sempre”. D’aquesta manera, en cas de pèrdua o robatori d’alguna peça, se’n podrà fer una de nova amb més facilitat.Així, aquest pas permetrà reconstruir amb exactitud i reposar la llança de l’estàtua que va ser robada el 17 de novembre de 2017, a més de la funda de la falcata i el grilló.Olivé també ha dit que l’estàtua es veurà “bastant diferent” un cop restaurada. “A l’última neteja es va deixar molt lluenta i després se li va rebaixar aquesta lluentor i ara tindrem una nova visió d’Indíbl i Mandoni amb els nous criteris de restauració”. En aquest sentit, l’arqueòloga de la Paeria ha indicat que les actuacions que fins ara ha patit l’escultura “no sempre han estat encertades” i es mostra confiada que els treballs d’ara serviran per veure-la “com hauria de ser”.El primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha explicat que la restauració de l’escultura era un tema pendent que l’actual govern ha entomat tot i les dificultats econòmiques. En aquest sentit, ha parlat de l’acord assolit entre la Paeria i la Generalitat per sufragar el cost dels treballs, pressupostats en 40.000 euros. D’aquests diners, el Departament de Cultura n’assumirà 30.000 euros, mentre l’ajuntament destinarà els 10.000 euros restants a reproduir i restituir els elements que manquen al conjunt. A banda dels treballs que es duran a terme al CRBMC del Departament de Cultura a Valldoreix (Vallès Occidental), el primer tinent d’alcalde ha afegit que en els propers mesos l’ajuntament realitzarà una “restauració integral” de la peanya de l’estàtua, que es troba en males condicions. Esperem que en poc més de sis mesos l’estàtua d’Indíbil i Mandoni pugui lluir com es mereix a aquesta entrada de la ciutat”, ha finalitzat Postius.Una icona de LleidaL’escultura dels cabdills Indíbil i Mandoni homenatja els herois ilergets que van defensar Lleida dels atacs dels cartaginesos i romans al s. III aC.La peça original, creada per Merard Sanmartí el 1882, representava els guerrers celtes Istolaci i Indortes i es va realitzar en guix com a part d’una beca d’estudis artístics de l’autor. Després, l’escultura va passar a formar part de la col·lecció de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, a instàncies del seu fundador, que en l’època va ser ministre d’Ultramar.El 1945, l’Ajuntament de Lleida va encarregar fondre una escultura en bronze dedicada a Indíbil i Mandoni basada en l’obra de Sanmartí. Inicialment es va emplaçar als Camps Elisis, en la celebració de la Fira de Sant Miquel del 1946 i, poc després, el conjunt va ser traslladat a la seva definitiva i actual ubicació.