Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Lleida deriva els primers temporers a pisos on viuran pagant un lloguer social durant la campanya de la fruita

ACN Lleida.-Cinc temporers entraran a viure aquest dimarts en un dels habitatges que l’Ajuntament de Lleida posa a disposició d’aquest col·lectiu. Es tracta d’una nova alternativa residencial que la ciutat […]

Avatar
Agències 08/06/2021

ACN Lleida.-Cinc temporers entraran a viure aquest dimarts en un dels habitatges que l’Ajuntament de Lleida posa a disposició d’aquest col·lectiu. Es tracta d’una nova alternativa residencial que la ciutat estrena enguany destinada a persones que arriben per treballar a la fruita. Aquests habitatges s’adrecen a temporers que estan treballant amb la qual cosa assumir els 4 euros diaris de lloguer que han de pagar per l’habitació. En concret, s’ofereixen 18 habitatges repartits per diferents barris de la ciutat, que sumen més d’un centenar de places. Estan cedits per l’Empresa Municipal d’Urbanisme i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Aquesta solució complementa l’allotjament d’emergència que la Paeria ofereix al pavelló 3 de Fira de Lleida.

Una de les novetats del dispositiu que ha preparat l’Ajuntament de Lleida per aquesta campanya de la fruita és l’oferta d’habitatges de lloguer que es posen a disposició de temporers que estiguin treballant i puguin pagar un lloguer social. S’oferiran 18 habitatges moblats i equipats amb un total de 104 places, 14 cedits per l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) i uns altres 4 per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Un dels habitatges s’ha reservat exclusivament per a dones. El cost d’aquest modalitat d’allotjament temporal és de 4 euros per nit (120 euros al mes) a pagar setmanalment i es requerirà una finança de 100 euros, que es retornarà quan es deixi el l’habitatge. Des de l’oficina única d’atenció ubicada al pavelló 3 de Fira de Lleida es deriva els temporers que puguin assumir-ho a aquests habitatges, que estan repartits per diferents barris de la ciutat, segons ha explicat el tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte.”Aquest any fem un pas endavant per millorar la qualitat de vida i dignificar la situació dels temporers que arriben a la ciutat amb els habitatges”, ha ressaltat el responsable municipal. Els pisos tenen cuina, lavabo, dutxa, menjador i disposen dels electrodomèstics necessaris. Cada habitació té pany per poder tancar la porta, a més de llits i taquilles perquè les persones que s’hi allotgin puguin guardar les seves pertinences. “És el primer any que és posa en marxa el lloguer de pisos a temporers i ara veurem com funciona per anar polint els detalls de l’operatiu de cara a pròxims anys”, ha assenyalat Talamonte. Aquest dimarts cinc temporers ja entraran a viure a un dels habitatges mentre que la resta s’aniran omplint amb les derivacions que es facin des de l’oficina única. Un cop signen el contacte i el protocol de gestió d’habitatge públic amb el qual es comprometen a complir unes normes de convivència i bon veïnatge, se’ls dona la clau i ja poden entrar a viure al pis que se’ls ha assignat. Una de les condicions és que estiguin vacunats contra la covid-19. En aquest sentit, Salut va posar en marxa fa unes setmanes la vacunació a temporers i treballadors agraris als quals s’administra el vaccí de Janssen. Allotjament d’emergència al pavelló 3 de Fira de LleidaEl lloguer de pisos socials s’emmarca en el dispositiu d’atenció als temporers que la Paeria va posar en marxa l’1 de juny i que s’allargarà fins l’1 de setembre. Al pavelló 3 de Fira de Lleida hi ha l’oficina única d’atenció on es fa una valoració de les persones que hi acudeixen i se les acompanya en la cerca de feina i en les necessitats socials que puguin requerir. En aquest espai, s’ofereixen diferents serveis d’acollida a temporers i sensesostre que arriben a la ciutat. Disposa de 122 places per allotjament d’emergència on, inicialment, cada persona pot passar-hi set nits i amb una prorroga de tres més si es considera necessari.