Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Lleida debatrà al ple de setembre la retirada dels reconeixements al rei emèrit

ACN Lleida.-L’Ajuntament de Lleida debatrà al proper ple del setembre, previst pel darrer divendres del mes, la retirada dels reconeixements al rei emèrit que hi ha a la ciutat. Ho […]

Avatar
Agències 27/08/2020

ACN Lleida.-L’Ajuntament de Lleida debatrà al proper ple del setembre, previst pel darrer divendres del mes, la retirada dels reconeixements al rei emèrit que hi ha a la ciutat. Ho farà a partir d’una moció del grup municipal d’ERC-AM que s’havia de debatre ja al ple del juliol però que finalment es va decidir retirar per la situació sanitària per la covid-19. Si la moció prospera, podria suposar la retirada del bust de Joan Carles I que hi ha al saló de plens de la Paeria, a més a més del nom de carrers, edificis, o centres formatius, entre d’altres. L’Ajuntament de Barcelona ha debatut aquest dijous una moció similar i ha estat aprovada amb els vots a favor d’ERC i JxCat.

La moció demana explicacions per les presumptes irregularitats comeses per la monarquia espanyola arran de la publicació el 3 de març del diari ‘La Tribune de Genève’ sobre la investigació de la Fiscalia suïssa d’una donació de 100 milions de dòlars de rei d’Aràbia Saudita a Joan Carles I, fruit de la seva intermediació en el contracte del tren d’alta velocitat a la Meca, un “pagament de comissions” que suposadament fou dipositat en un banc d’aquell país. Amb la moció, ERC insta a la Paeria a donar suport a la demanda per a la creació al Congrés d’una comissió d’investigació sobre les suposades irregularitats comeses per membres de la Família Reial, així com les seves possibles influències en la política diplomàtica i comercial de l’estat espanyol a l’Aràbia Saudita. A banda de manifestar el rebuig al sistema monàrquic espanyol “corrupte i hereu del franquisme”, el text apunta la demanda de fer efectiva la retirada dels reconeixements al rei emèrit en tot allò que afecta la ciutat de Lleida, com poden ser nom de carrers, edificis, i centres formatius, entre d’altres.