Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Lleida canvia el nom de quatre dels carrers franquistes que encara queden a la ciutat

ACN Lleida.-L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha anunciat el canvi de nom de quatre carrers dedicats a persones lligades a la dictadura franquista. En concret, el canvi per decret d’alcaldia […]

Avatar
Agències 30/01/2020

ACN Lleida.-L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha anunciat el canvi de nom de quatre carrers dedicats a persones lligades a la dictadura franquista. En concret, el canvi per decret d’alcaldia en data de 20 de gener de 2020, substitueix del nomenclàtor els carrers Alcalde Montaña, Alcalde Sangenís, Carmelo Fenech i Nadal Gaya pels de Virginia Woolf, Neus Català, Dolors Sistac i Elena Pàmies, respectivament. Pueyo ha explicat que els canvis s’han fet de la manera més “objectiva, coherent i justa” i que s’han tingut en compte les opinions del grup d’historiadors de la Universitat de Lleida (UdL) i de la plataforma Lleida lliure de franquisme. Amb aquests ja són vuit els carrers de la ciutat que han canviat de nom des del mes de desembre de 2019. Per contra, Pueyo ha indicat que de moment no es canviarà el nom del carrer Lluís Besa perquè “no consta que participés als preparatius de la revolta del 1936”.

Amb aquest canvi, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, considera que la ciutat “tanca el procés d’adaptació del nomenclàtor al marc de la Llei de memòria històrica” i també es fa un “acte de justícia”. Així mateix, Pueyo ha dit que no es tracta en considerar “qui ha concedit” els noms dels carrers, en referència al criteri que va seguir l’anterior paer en cap, Fèlix Larrosa, sinó en considerar si les persones que van ostentar càrrecs durant l’aixecament militar del 1936 i durant el franquisme “mereixen aquests honors”. En aquest sentit, Pueyo també ha recalcat la necessitat de no blanquejar el franquisme, donat que aquest “és tot” i no es pot dividir en “etapes ni en col·laboradors de primera o de segona”.Pueyo ha afegit que el canvi de nomenclàtor s’ha fet tenint en consideració les opinions del grup d’historiadors de la UdL i de la plataforma Lleida Lliure de Franquisme. Els carrers substituïts han estat els de Nadal Gaya, qui va ser regidor a la Paeria a la dècada dels anys 70 i alcalde de la ciutat entre 1974 i 1976; Alcalde Sangenís, qui va ser president de la Diputació i procurador a les Corts durant el franquisme i també s’ha retirat el nom de l’advocat, Carmelo Fenech, delegat d’Hisenda a Lleida durant la dictadura. Finalment, s’ha retirat el carrer dedicat a Nadal Gaya, membre de l’exèrcit franquista que entrà a la Paeria de la mà de l’alcalde Blas Mola (1952-1957).Es manté, en canvi, el carrer Lluís Besa. Pueyo ha dit que tant a la Paeria com al grup d’investigació de la UdL no els consta que Besa “participés als preparatius de l’aixecament del 1936”. Segons Pueyo, el seu afusellament el mateix any va fer que els vencedors el convertissin en un màrtir i ho ha comparat amb el carrer dedicat a l’alcalde Rovira Roure. En aquest sentit, l’alcalde ha dit que “no es veu en cor” de suprimir el carrer Lluís Besa. Tot i això, ha indicat que si en un futur el Consell de Ciutat “ho vol debatre” o bé “apareixen noves circumstàncies”, sempre es pot prendre “una altra decisió”.Pel que fa el nou nomenclàtor, Pueyo ha dit que s’ha donat prioritat al nom de dones, ja que a la ciutat “hi ha un dèficit”. Ha indicat que “és de justícia” iniciar un procés de compensació, ja que no es tracta d’una qüestió de “quotes” sinó de donar visibilitat a la tasca de les dones, la qual tradicionalment sempre a quedat més amagada.Finalment, Pueyo ha afegit que amb la signatura aquest dijous del decret d’alcaldia, la decisió legal i administrava “ja està presa” i que ara només falta la realització i col·locació de les noves plaques. També ha dit que en el canvi de cada un dels carrers, el consistori té la voluntat de comptar amb la participació de descendents de les persones reconegudes.