Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

L’IRBLleida investiga una part de la proteïna frataxina per saber si pot ajudar a curar una malaltia minoritària

|

- Publicitat -

ACN Lleida – L’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) Lleida ha iniciat una investigació innovadora sobre l’Atàxia de Friedreich que ha rebut l’ajut de 85.000 dòlars de l’associació FARA (Friedreich’s Ataxia Research Alliance) dels Estats Units. L’investigador que lidera la recerca i professor de la Universitat de Lleida (UdL), Jordi Tamarit, ha explicat que les persones que pateixen aquesta malaltia neurodegenerativa i minoritària presenten un dèficit de la proteïna frataxina. Tot i que aquesta ha estat objecte d’estudi durant anys, Tamarit diu que fa poc van detectar que hi havia una part de la proteïna que “havia passat desapercebuda” però que estava “molt conservada” en nombrosos organismes, fet que podria indicar que té una “determinada funció”.

Així, el grup d’investigació de Lleida va plantejar a la FARA el seu projecte per estudiar aquesta part de la proteïna i determinar si, realment, pot tenir un paper important per “obrir nous camins de recerca” per tractar l’Atàxia de Friedreich, ha expressat Tamarit, investigador del grup Bioquímica de l’estrès oxidatiu de l’IRBLleida.

Publicitat

En concret, el projecte, que té una durada d’un any, proposa explorar les conseqüències de la mutació d’un grup d’aminoàcids, molècules que es combinen per a formar proteïnes, sobre l’estabilitat de la frataxina i l’activitat ferroxidasa d’aquesta. L’associació nord-americana va considerar que es tractava d’una perspectiva innovadora de recerca i va decidir finançar-la amb 85.000 dòlars.

Els resultats obtinguts contribuiran a la millor comprensió de la funció de la frataxina i poden proporcionar una explicació a les diferències observades entre els sistemes bacterians i eucariotes. També podrien obrir noves perspectives de tractament i contribuir a comprendre el mecanisme pel qual la sobreexpresió de la frataxina és tòxica, que és un dels problemes que dificulten l’ús de la teràpia gènica en aquesta malaltia.

L’associació FARA subvenciona la investigació mitjançant l”Award for Innovative Mindset’, un premi que dona suport a projectes amb conceptes que fomentin nous camins i que també abordin temàtiques desateses en la recerca de la malaltia.

<strong>L’atàxia de Friedreich afecta 1 de cada 50.000 persones al món</strong>

L’atàxia de Friedreich és una malaltia hereditària que sol diagnosticar-se durant l’adolescència i s’estima que afecta 1 de cada 50.000 persones al món, tot i que a l’Estat espanyol la seva afectació podria ser major amb 1 de cada 25.000, ha assenyalat Tamarit. La malaltia provoca un dany progressiu al sistema nerviós de les persones que dificulta la seva capacitat per caminar o coordinar els seus moviments, entre altres, fins al punt que la majoria necessiten una cadira de rodes per desplaçar-se, ha explicat l’investigador de l’IRB Lleida.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió