Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

L’Institut Ramon Llull inicia un debat per definir els objectius de la cultura catalana en el seu diàleg amb el món

ACN Barcelona – L’Institut Ramon Llull inicia, amb motiu dels 20 anys de la seva creació, un debat estratègic que ha de permetre definir els nous objectius de la cultura […]

Agències 11/07/2022

ACN Barcelona – L’Institut Ramon Llull inicia, amb motiu dels 20 anys de la seva creació, un debat estratègic que ha de permetre definir els nous objectius de la cultura catalana en el seu diàleg amb la resta del món. Des de l’IRL es vol analitzar el canvi de context que s’ha produït en la creació, la literatura o la llengua per fixar noves fites de la cultura, d’acord amb els reptes actuals. L’Institut posa en marxa FOMO_IRL, un espai participatiu per interpel·lar el sistema cultural català i que s’articularà a través d’un cicle de debats, que comença aquest dilluns.

L’Institut Ramon Llull ha apuntat que el concepte FOMO_IRL juga amb les paraules i amb la voluntat de la cultura catalana de ser presents en la conversa global, tot fent referència a la por de quedar al marge i a la necessitat d’ocupar un espai en el món real, que coincideix amb l’acrònim del Llull.

FOMO_IRL s’articularà a través d’un cicle de debats, que comença aquest dilluns, en el que es combinaran les trobades presencials amb el treball en línia, i en el que hi intervindran persones i agents rellevants de la cultura i la llengua catalanes. A la vegada, es posaran en marxa mecanismes participatius web3.0. perquè tothom que hi tingui interès pugui aportar la seva perspectiva en aquesta reflexió col·lectiva.

Segons explica el director del Llull, Pere Almeda, “volem definir, a partir de veus molt diverses, quins són els reptes que ens hem de plantejar com a cultura en la nostra relació amb el món pels propers 10-15 anys”. Almeda ha apuntat que és pertinent que cada cert temps les institucions reflexionin sobre el context sobre el qual han d’actuar, per tal de contrastar els propòsits i motius pels quals foren creades.

Aquest juliol es faran els dos primers debats a la seu de Barcelona del Llull. El dilluns 11 i el dijous 14 s’abordaran algunes de les qüestions que determinen el marc general i el  context global en el qual s’insereix la cultura catalana, un debat que ve molt marcat pels reptes geopolítics i internacionals que condicionen a tots nivells el moment actual i també de manera especial a la cultura.

A la tardor continuaran els debats i la intenció és que durant els primers mesos del 2023, i fruit de tot el procés de reflexió, es presentin les conclusions en el marc d’unes jornades obertes. Segons Almeda, “serà el moment de concretar noves fites que han de marcar els propers”.