Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

L’Institut Joan Oró envia una sonda a l’estratosfera perquè reculli informació amb motiu del centenari del científic

|

- Publicitat -

ACN Alcanó – La plaça Camps d’Alcanó, al Segrià, ha acollit aquest divendres el llançament d’un globus sonda elaborat per una vintena d’alumnes i professors de l’Institut Joan Oró de Lleida per commemorar la doble efemèride del 50è aniversari del centre educatiu i de l’Any Oró. La càpsula, batejada amb el nom de ‘Rovelló’ per homenatjar l’escriptor Josep Vallverdú que enguany també compleix 100 anys, s’ha enlairat al migdia a uns 30 quilòmetres fins a l’estratosfera i durant l’hora i mitja que ha durat el vol ha recollit informació ambiental, visual, i geoposicional que, posteriorment, els alumnes de segon de Batxillerat analitzaran a classe. Alguns dels estudiants valoren el projecte els ha permès aplicar la teoria de l’aula “al món real”.

L’enlairament del globus sonda a la plaça Camps d’Alcanó ha aplegat els alumnes de l’escola ZER L’Eral i diversos veïns, a banda dels alumnes i professors de l’Institut Joan Oró de Lleida. Tots plegats han fet el compte enrere i, tot seguit, la sonda s’ha enlairat a gran velocitat entre enmig d’aplaudiments.

Publicitat

La càpsula servirà per recollir mitjançant uns sensors informació sobre la temperatura, humitat relativa i qualitat de l’aire (CO2) entre altres paràmetres atmosfèrics. Els equips electrònics responsables de recollir aquesta informació han estat configurats per una vintena d’alumnes i professors de l’Institut Joan Oró, sota l’assessorament del professor jubilat Francesc Barrachina.

Moments abans de l’enlairament de la sonda, Barrachina ha explicat que la previsió és que la càpsula, amb un pes aproximat d’1,8 quilos, voli durant una hora i mitja. Es tracta d’una hora volant per l’estratosfera fins que el globus d’heli exploti, i mitja hora més de descens fins caure en un punt entre la comarca de la Segarra i la Conca de Barberà.

Per la seva banda, el professor Joan Gatius ha explicat que el projecte proporcionarà informació ambiental, visual i geoposicional, com són dades sobre temperatura, humitat relativa i qualitat de l’aire, així com també dades sobre la posició (latitud, longitud i alçada) de la càpsula, una informació útil per a crear el mapa meteorològic del cel de Lleida.

<strong>La teoria aplicada “al món real”</strong>

Un dels alumnes que ha participat al projecte, Pol Suárez, ha explicat que el “major atractiu” per a ell és que el projecte permet “aplicar al món real” la teoria que es treballa a l’aula. “Molta gent es queixa que el que fem no serveix per a res i aquí, en canvi, ho podem tocar,  veure i gaudir tots junts”, ha argumentat.

Per la seva banda, Ilargi Rocamora, estudiant també de segon de Batxillerat al centre educatiu, ha afirmat que és “bastant emocionant” poder participar a una iniciativa d’aquestes característiques. “És una molt bona oportunitat educativa i sobretot perquè aprens a programar, que és una cosa que si no estudies informàtica és difícil d’aprendre”, ha afegit.

<strong>50è aniversari de l’institut lleidatà i l’Any Oró</strong>

Per la seva banda, la directora de l’Institut Joan Oró, ha explicat que l’enlairament del globus sonda ‘Rovelló’ s’inclou dins els actes de celebració del 50è aniversari de l’institut i de l’Any Oró. “Estem fent un seguit d’activitats relacionades amb la ciència, però també amb la vida perquè era el científic de la vida i posant èmfasi en l’alumnat que és qui ha preparat el globus”, ha afegit.

A la iniciativa hi ha col·laborat la Fundació Joan Oró i els Ajuntaments d’Alcanó i Torrebesses, dos municipis vinculats a la família de Joan Oró, ja que el pare del científic era d’Alcanó i la mare, de Torrebesses. En un inici, l’enlairament s’havia de fer dilluns passat però va quedar ajornat a divendres a causa del vent.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió