Edició 1897

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 05 de octubre del 2023
Edició 1897

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 05 de octubre del 2023

L’Institut Català per la Pau condemna l’atac de Rússia a Ucraïna i preveu una remilitarització d’Europa

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) condemna de manera enèrgica la invasió militar de Rússia a Ucraïna iniciada aquest dijous a la matinada. L’atac de les forces russes “no té precedents en territori europeu i, a més de les conseqüències humanitàries, econòmiques, polítiques i ambientals, tindrà un impacte nefast sobre els esforços de construcció de pau, a Ucraïna, a Europa i a nivell mundial”. Rússia ha iniciat una guerra que acaba amb nou anys d’esforços per trobar una solució pacífica al conflicte de la regió ucraïnesa de Donbas, i que pot portar a una remilitarització d’Europa i a una nova cursa armamentista.

“La invasió fa saltar pels aires els Acords de Minsk de 2014, que creaven un alto al foc i un full de ruta per resoldre el conflicte, i escombra les iniciatives ciutadanes de diàleg social i polític, de defensa dels drets humans i de crítica a l’autoritarisme, tant a Ucraïna com a Rússia”, diu l’ICIP. Alhora, l’atac “ensorra” l’arquitectura de prevenció de conflictes d’Europa, basada en el concepte d’una “seguretat compartida” i el diàleg en el marc de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament d’Europa (OCDE), i trenca el fràgil consens internacional sobre la necessitat de primar la diplomàcia com a via de resolució de conflictes.

Publicitat

“La Unió Europea i l’OTAN no han tingut els darrers 30 anys la visió, l’ambició i la generositat per dissenyar una arquitectura de seguretat al marge del militarisme i la idea de l’enemic extern”, afirma Kristian Herbolzheimer, director de l’ICIP. “Però l’acció de Rússia dificulta qualsevol iniciativa crítica amb el model de seguretat imperant  i, en comptes de desarmar Europa, ens aboquem a una nova cursa armamentista”, continua. Un escenari que encara resulta més preocupant tenint en compte la capacitat nuclear de Rússia i l’existència de quinze reactors nuclears a Ucraïna.

Davant d’aquesta situació, Herbolzheimer exigeix que “s’aturin les armes, es vetlli per a protegir la població civil i s’eviti la dinàmica bèl·lica de construcció de la imatge de l’enemic: “Putin no és Rússia. Putin ha iniciat una aventura bèl·lica que pot acabar patint la pròpia població russa”. 

Des de l’àmbit de la construcció de pau, l’ICIP reafirma que “la guerra mai pot ser una opció. Davant de l’escenari que s’obre avui a Ucraïna cal valentia, creativitat i suport social per buscar vies alternatives a les armes, basades en el concepte de seguretat compartida”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió