Divendres, 22 de gener de 2021 - Edició 911
La República

L’Institut Català de les Dones recorda el vintè aniversari de la mort de la periodista Montse Watkins

ACN Barcelona.-La directora de l’Institut Català de les Dones, Núria Ramon, ha presidit l’acte de reconeixement a la periodista i escriptora catalana Montse Watkins, que va morir el 25 de […]

Avatar
Agències 26/11/2020

ACN Barcelona.-La directora de l’Institut Català de les Dones, Núria Ramon, ha presidit l’acte de reconeixement a la periodista i escriptora catalana Montse Watkins, que va morir el 25 de novembre de l’any 2000. En el transcurs de l’acte s’ha donat a conèixer ‘Montse Watkins. Contes de Kamakura’, un projecte propiciat per la filòloga i escriptora Elena Gallego, que consisteix en un llibre i un documental sobre la seva vida i obra, escrit i dirigit per la realitzadora Chelo Álvarez-Stehle. “Avui hem de fer justícia històrica i donar a conèixer la vida i obra de Watkins, que amb 29 anys va decidir traslladar-se al Japó per estudiar la cultura japonesa i va esdevenir pont cultural i humanitari”, ha dit Ramon.

Watkins va treballar d’escriptora, periodista, investigadora, editora i pionera de la traducció literària de clàssics japonesos, entre els quals destaca l’obra ‘Tren nocturn de la via làctia’, de Kenji Miyazawa, considerat ‘El petit príncep’ japonès.En la faceta d’editora, va apropar la literatura japonesa a les persones de parla castellana amb l’editorial que va crear l’any 1994, Lluna Books. Va traduir Miyazawa, Natsume Soseki, Ryunosuke Akutagawa, Osamu Dazai, Mori Ogai o Koizumi Yakumo, entre d’altres. Com a escriptora també va publicar relats sobre el Japó, i com a investigadora va estudiar el fenomen de la immigració de les persones de llatinoamèrica al Japó.Va ser corresponsal a Tòquio de l’agència de notícies EFE i del diari AVUI. També va ser col·laboradora d’El Mundo.

Relacionats