Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

L’Institut Angeleta Ferrer de Barcelona obrirà el curs vinent i serà referent en l’impuls de vocacions científiques

ACN Barcelona.-El curs vinent es posarà en marxa l’Institut Angeleta Ferrer a Barcelona, un nou centre que vol donar resposta a la demanda educativa de la ciutat i que neix […]

Avatar
Agències 01/02/2021

ACN Barcelona.-El curs vinent es posarà en marxa l’Institut Angeleta Ferrer a Barcelona, un nou centre que vol donar resposta a la demanda educativa de la ciutat i que neix amb voluntat de potenciar les vocacions científiques. L’objectiu és que aquest centre sigui un referent en tot el territori que serveixi per impulsar les vocacions entre l’alumnat en les àrees ‘STEAM’ (ciències, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques). El Departament d’Educació treballa en aquest projecte amb la col·laboració del Barcelona Institute of Sciencie and Technology (BIST), per fer recerca educativa. L’objectiu és estendre posteriorment el model arreu del territori. L’institut acollirà uns 500 alumnes quan funcioni a ple rendiment.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha explicat que aquest serà el primer centre de Catalunya on es començarà a posar en pràctica el treball iniciat amb el BIST. Ha afegit que el curs s’iniciarà al setembre amb dos grups d’ESO i, s’està estudiant si amb dos més de batxillerat. Tot i això, les obres no s’hauran acabat al setembre ja que els endarreriments provocats per la pandèmia fan que la finalització estigui prevista per al desembre. Per això, el primer trimestre els alumnes s’ubicaran de manera provisional en uns mòduls ubicats al recinte de l’Escola Industrial. Educació i el BIST treballen també ara per tal de poder introduir modificacions tècniques a les aules, que no afectaran l’estructura ni l’obra gran, per tal de poder adaptar-les també a la pràctica de les ‘STEAM’.Així, professionals provinents del món de la recerca del BIST aniran al centre. Amb aquesta iniciativa es pretén donar impuls al desenvolupament de les competències professionals dels docents i a l’aplicació de metodologies que promoguin una millora de la comprensió del món digital, així com aprofundir en els aprenentatges competencials. En concret, faran formació i reciclatge del professorat, participació d’investigadors com a professors visitants, visites i estades dels alumnes als centres BIST, disseny dels laboratoris de pràctiques i contribució a la internacionalització del centre, entre d’altres. El director general del BIST, Gabby Silberman, ha destacat la importància en la “permeabilitat” entre la docència, la ciència i la investigació. Ha afirmat que és necessària una societat competent en ciència, tecnologia, enginyeria, també com a part d’una societat “crítica”.L’Angeleta Ferrer esdevindrà un centre de recerca, orientat a la investigació i l’experimentació educatives, més enllà d’un centre centrat únicament a desenvolupar vocacions científiques. És per això, que serà el punt de referència en formació i recerca educativa, amb el propòsit de generar models que es puguin aplicar a la resta de centres educatius i esdevenir així un referent en metodologies d’aprenentatge. D’altra bada, es buscarà l’equitat de gènere, amb una especial atenció a la promoció dels aprenentatges ‘STEAM’ entre nenes i noies. En aquest sentit, es vetllarà també per l’equitat socioeconòmica de l’alumnat i la creació d’una xarxa de centres. Bargalló ha explicat que aquest institut serà el “node central” d’una xarxa de centres especialitzats en àrees científiques i tecnològiques. Tot i la singulartitat, el conseller ha volgut deixar clar que l’Angeleta Ferrer serà un centre educatiu “per a tothom”. El nou edifici, situat a l’Eixample, té una superfície construïda de 4.875 metres quadres. La inversió ha estat de 6.560.151,47 euros. El nou equipament comptarà amb un soterrani, un semisoterrani, una planta baixa, un altell, una primera planta i una segona planta. Disposarà d’una pista poliesportiva, d’un pati gimnàs, i d’un porxo i terrassa.