Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

L’incendi en unes naus industrials de Girona continua actiu i crema els materials aïllants de les teulades

ACN Girona – L’incendi declarat aquest dimecres a la nit al concessionari de motocicletes Basolí Girona, ubicat a la carretera de Barcelona del municipi, encara està actiu. Hi continuen treballant […]

Agències 02/03/2023

ACN Girona – L’incendi declarat aquest dimecres a la nit al concessionari de motocicletes Basolí Girona, ubicat a la carretera de Barcelona del municipi, encara està actiu. Hi continuen treballant deu dotacions de Bombers, que intenten extingir les darreres flames atrapades dins les teulades metàl·liques i que cremen el material aïllant. El cap de guàrdia de la Regió d’Emergències de Girona, Jordi Marquès, ha detallat que s’estan desmuntant algunes teulades per extingir el foc, però que no es podrà fer amb totes perquè “hi ha uns sostres de fibrociment o de plàstic, pels que no es pot circular pel risc de col·lapse”. L’origen del foc continua sent desconegut i es descarta que hagi estat una antena telefònica, “perquè funcionen amb normalitat”.

El foc en un concessionari de motocicletes gironí, que ha començat aquest dimecres al vespre poc abans de les 10 de la nit, continua cremant. Les afectacions més importants s’han produït en dues naus ubicades a la carretera Barcelona, que ocupen uns 1.500 metres quadrats cada una. La primera és la del concessionari de motos Basolí, focus de l’incendi, que és un edifici de dues plantes que ha quedat completament malmès. La segona, contenia l’Escola Tècnica Girona, també amb dues plantes i un pis inferior, que ha quedat parcialment calcinada i inundada. No s’ha hagut de lamentar cap afectació per fum ni cap dany personal.

Els Bombers han aconseguit controlar la majoria de l’incendi, però encara queden flames a l’interior de les teulades. El cap de guàrdia de la Regió d’Emergències de Girona, Jordi Marquès, ha explicat que les tasques que estan fent les deu dotacions que encara treballen en l’incendi són principalment les de desmuntar els sostres per anar apagant el foc, que es troba confinat entre xapa i xapa i crema el material aïllant.

Malauradament, això no es pot fer a tot arreu perquè “hi ha diverses tipologies de sostres” i alguns estan fets amb materials com fibrociment o de plàstic, que no aguantarien el pes dels bombers i col·lapsarien. Aquí, s’haurà d’esperar i deixar que finalitzi la combustió. Amb tot, un cop s’hagi actuat en les teulades més valentes (fabricades amb xapa metàl·lica), es podrà donar l’incendi per controlat “perquè estarà localitzat en parts de sostre, on no es pot accedir”.

<strong>Risc de col·lapse de parts de la coberta</strong>

Tot i que no hi ha perill d’esfondrament, els Bombers alerten que encara pot col·lapsar algun tros més de coberta perquè l’estructura ha quedat molt malmesa en alguns punts. “Les estructures en principi no perillen perquè algunes obertures del sostre van permetre evacuar la calor”, ha detallat l’alcaldessa de Girona, després de parlar amb el cap dels Bombers. Tot i això, Marta Madrenas s’ha mostrat preocupada pels “possibles despreniments” i ha revelat que “segurament s’abalisarà la façana, per seguretat dels vianants i els cotxes que circulin per carrer del Riu Cardaner i la cantonada amb la carretera Barcelona”. Aquest dijous al matí, els arquitectes municipals s’ha desplaçat fins a l’edifici per avaluar com es farà.

A més, els Bombers alerten que algunes companyies telefòniques es poden quedar temporalment sense xarxa a Girona. Això, si la teulada d’on s’allotgen cedeix. “Es tem que l’estructura que alberga els repetidors de diferents companyies telefòniques col·lapsi”, ha dit Marquès, que ha afegit que això suposarà que “deixar Girona sense connexió, perquè per apagar l’incendi s’hi ha tirat molta aigua”. De moment, s’alimenta aquestes antenes amb uns generadors per assegurar-ne el funcionament; la resta de la parcel·la està sense llum perquè els Bombers puguin treballar-hi amb seguretat.

<strong>Origen desconegut</strong>

Davant d’aquest escenari, s’ha descartat que l’origen de l’incendi sigui una antena telefònica com es pensava en un inici. I es continua investigant. “Encara en desconeixem l’origen, però no semblaria que fos una antena perquè encara funcionen amb normalitat”, ha afirmat el cap de guàrdia de la Regió d’Emergències de Girona.

Per ara, no es permet a ningú accedir a l’interior de les naus afectades i l’Ajuntament s’ha posat a disposició de tots els propietaris afectats i també dels 700 estudiants que cursaven cicles a l’Escola Tècnica Girona. De moment, tal com ha detallat Madrenas, s’ha optat per continuar les classes telemàticament, seguint fórmules apreses amb la pandèmia. Tot i això, l’Ajuntament ja està buscant un espai alternatiu perquè es puguin reprendre les sessions presencials.