Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

L’incendi en unes naus de Montornès del Vallès va tenir un impacte puntual en la qualitat de l’aigua del riu Besòs

ACN Montornès del Vallès – Les analítiques fetes al riu Besòs després de l’incendi en unes naus industrials a Montornès del Vallès (Vallès Occidental) el 18 de març determinen que […]

Agències 29/03/2022

ACN Montornès del Vallès – Les analítiques fetes al riu Besòs després de l’incendi en unes naus industrials a Montornès del Vallès (Vallès Occidental) el 18 de març determinen que la qualitat de l’aigua va empitjorar puntualment. L’arribada a l’aqüífer de les aigües utilitzades en l’extinció del foc en són la causa, tot i que la incidència és menor a la registrada en l’incendi d’una altra nau el desembre de 2019. Les analítiques de dissabte 19 de març mostren concentracions elevades de fins a 25 compostos volàtils en concentracions molt per damunt del que es pot detectar habitualment en aquest tram de riu, principalment acetones, acetat de metil, i acetat de propil. Els mostrejos fets el dia 21, però, ja mostraven una normalització dels registres.

Segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), tot indica que l’afectació va ser local a la zona propera a l’incendi, al tram final del Congost i inici del Besòs, ja que en les mostres preses a l’altura de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) el dissabte, les concentracions dels dissolvents orgànics eren encara superiors al que seria habitual, però en un grau molt inferior. D’altra banda, les analítiques de dilluns en el mateix punt mostraven ja nivells normals.

Les pluges registrades durant el cap de setmana, que van doblar el cabal habitual del riu passant dels 3 als 6 m3/s, van contribuir a una major i ràpida dilució. Ara l’ACA està impulsant contractes per al mostreig dels peixos, invertebrats i diatomees per avaluar l’efecte en la comunitat biològica del riu, donat que s’hi van trobar centenars de peixos morts després de l’incident.