Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

L’impacte negatiu del proteccionisme fora de la UE en les exportacions europees es duplica i arriba als 51.400 MEUR

ACN Brussel·les.-Un nou informe de la Comissió Europea quantifica l’impacte negatiu del proteccionisme fora de la UE l’any 2018 en 51.400 MEUR, més del doble que l’any anterior (23.100). En […]

Avatar
Agències 17/06/2019

ACN Brussel·les.-Un nou informe de la Comissió Europea quantifica l’impacte negatiu del proteccionisme fora de la UE l’any 2018 en 51.400 MEUR, més del doble que l’any anterior (23.100). En el document, l’executiu comunitari atribueix l’impacte econòmic negatiu per a les empreses europees a les barreres i obstacles comercials imposats al comerç de béns i productes per tercers països, com ara la Xina, els EUA o l’Índia i que, de retruc, han afectat les exportacions europees a nivell internacional. L’informe apunta que durant l’any 2018 es van identificar 45 noves barreres en estats de fora de la UE, una mesura “inacceptable i injustificada” a ulls de la Comissió Europea. El sector més afectat per les barreres noves és el de l’alumini, l’acer i les TIC.

En total, a finals de 2018, la base de dades d’accés al mercat de la UE tenia registrades 425 barreres comercials i d’inversió en 59 països. El país amb més barreres és la Xina (37), seguida de Rússia (34), l’Índia (25), Indonèsia (25) i els EUA (23).Entre la tipologia d’obstacles la Comissió distingeix mesures a la frontera (234), com ara la imposició d’aranzels o restriccions quantitatives o permissos sanitaris, i mesures més enllà de la frontera (191), com ara drets de propietat intel·lectual.La UE reconeix que la relació comercial amb la Xina és “de les més complexes”, ja que mentre el paóis asiàtic es manté com un “mercat important” per a les companyies europees, alhora també presenta una sèrie de “distorsions comercials” i barreres per accedir al mercat. Per altra banda, Brussel·les també constata en l’informe que les “tensions” comercials amb els EUA s’han incrementat durant el 2018.“Malgrat les turbulències que ens envolten, la UE és en una posició destacada en el comerç internacional, som l’economia més gran i alhora un soci comercial preferent per no menys de 80 països”, resa el text. Segons l’executiu comunitari, l’activitat per eliminar obstacles comercials a través d’accions diplomàtiques, mecanismes de resolució de l’OMC o la creació de nous acords comercials ha permès que durant el mateix any, el 2018, la Comissió hagi aconseguit resoldre’n totalment o parcial 35.