Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

L’impacte econòmic de la covid-19 a la Catalunya Central serà inferior que al conjunt del país, segons el BBVA

ACN Manresa.-La Catalunya Central és un dels territoris que suportarà millor l’impacte de la covid-19, segons el director de l’Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, Josep Oliver. En els tres primers […]

Agències 02/12/2020

ACN Manresa.-La Catalunya Central és un dels territoris que suportarà millor l’impacte de la covid-19, segons el director de l’Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, Josep Oliver. En els tres primers trimestres de l’any, la caiguda de la contractació a les Comarques Centrals ha estat d’un 1% mentre que, en el conjunt de Catalunya, la davallada mitjana ha estat del 4%. El sector més afectat ha estat el de la manufactura i la construcció. En aquest cas, la caiguda de l’afiliació ha arribat fins al 5%. En canvi, el sector terciari és el que ha sortit menys malparat. Segons Oliver, la no dependència del territori amb el turisme internacional és una de les raons que explica per què aquest sector ha aguantat millor el cop.

Josep Oliver estima que el Valor Afegit Brut d’aquest 2020 registri una caiguda d’entre el 10 i l’11% a Catalunya, a causa de l’impacte de la covid-19 en l’economia del país. Tot i això, estima que aquest impacte serà menor en l’economia de la Catalunya Central, malgrat que també sofrirà un retrocés. El catedràtic emèrit d’Economia Aplicada de la UAB i director de l’Anuari Econòmic Comarcal del BBVA ho atribueix al fet que durant els tres primers trimestres de l’any, l’afiliació en el sector serveis ha registrat descensos inferiors a la demarcació que al conjunt del país, a l’espera, però, de les dades del quart trimestre.L’estructura industrial de la Catalunya Central és un dels punts forts del territori. Per al director de l’Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, Josep Oliver, “això no s’ha alterat”, i serà un “bon punt de partida per suportar la crisi de la covid-19” conjuntament amb el sector serveis. De fet, el sector terciari és el que menys pateix l’impacte de la covid-19. L’explicació, segons Oliver, és que el territori no depèn tant del turisme internacional. El Valor Afegit Brut de la Catalunya Central creix un 1% durant el 2019 El Valor Afegit Brut (VAB) va créixer un 1% a les Comarques Centrals, per sota de la mitjana de Catalunya que se situa al 2,1%. Els registres de la Catalunya Central es deriven de les millores del terciari (2,0 %) i la construcció (2,2 %), contrastades amb el fre causat per les caigudes de la indústria (-0,5 %) i el primari (-0,4 %). Amb aquestes dades, les Comarques Centrals no aconsegueixen superar la caiguda del 2007 al 2013. De fet, el VAB del 2019 és 3,5 punts per sota del de 2007.