Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

L’impacte de la pandèmia en el mercat laboral amplia la bretxa de gènere, segons BBVA Research

ACN Barcelona.-L’impacte de la pandèmia en el mercat laboral ha ampliat la bretxa de gènere a l’Estat, segons l’informe ‘Diversitat de gènere i formació’ del BBVA Research. Abans de l’arribada […]

Agències 01/12/2020

ACN Barcelona.-L’impacte de la pandèmia en el mercat laboral ha ampliat la bretxa de gènere a l’Estat, segons l’informe ‘Diversitat de gènere i formació’ del BBVA Research. Abans de l’arribada del coronavirus, el creixement de l’ocupació havia estat lleugerament més favorable als homes que a les dones. “La covid-19 ha generat un descens molt brusc del nombre d’ocupats durant el primer semestre de 2020, més fort en les dones que en els homes”, ha explicat l’autor de l’estudi, Alfonso Arellano. Per altra banda, la recuperació viscuda del segon al tercer trimestre ha estat lleugerament superior en els homes i ha contribuït a ampliar encara més la bretxa de gènere.

L’estudi destaca l’educació com un factor “essencial” per revertir aquesta situació i augmentar la presència de la dona en l’economia digital, un sector amb millor resposta en la recuperació de la crisi. L’impacte de la pandèmia en l’ocupació és molt diferent en funció dels sectors econòmics. “Més del 50% de l’ocupació de les dones es concentra en quatre sectors: comerç, hostaleria, educació i serveis sanitaris i socials, sectors directament implicats en l’impacte de la pandèmia”, afirma Arellano. De fet, els sectors amb pitjor comportament en termes d’ocupació són els que més han augmentat la representativitat de les dones, excepte en el cas de l’hostaleria. En aquest sentit, l’educació té un gran impacte sobre les oportunitats de trobar i mantenir l’ocupació. Aquesta té més importància en la dona, ja que les diferències de gènere en la taxa d’atur es redueixen amb el nivell de formació. “Això ens indica que l’educació es converteix en un element diferenciador per als treballadors, molt especialment per a les dones”, assegura l’economista encarregat de l’informe. Així, mentre la bretxa de gènere en el grup d’analfabets és de 19,55 punts percentuals, aquesta es redueix fins a 1,2 punts per a l’educació superior. L’estudi també destaca la possibilitat de millorar la diversitat de gènere en el mercat laboral a través d’aspectes que van més enllà de l’educació. La formació constitueix un element més dins els requeriments de les empreses en l’oferta de feina, però cada cop cobren més pes factors com el desenvolupament de les capacitats, habilitats o les formes de treballar. Segons dades de l’OCDE, mentre que en el conjunt de l’Estat les empreses demanen una gamma mixta de factors entre formació, habilitats, capacitats i formes de treballar, en el cas de les empreses de l’economia digital es produeix un clar predomini de les formes de treballar. Entre les característiques més demandades, apareixen la conscienciació, l’adaptabilitat i la independència. De totes maneres, la dona es troba menys representada en mitjana en els sectors d’economia digital que en el total de l’Estat, amb un 42,7% davant un 46,3%. Generalment, aquest tipus de sectors ofereixen més contractes indefinits i han demostrat una millor resposta en la recuperació de la crisi.