Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’IEC qüestiona la “legitimitat” del judici de l’1-O i reclama una solució “política” al “conflicte” entre Catalunya i E

|

- Publicitat -

ACN Barcelona.-L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha posat en qüestió la “legitimitat” del judici del Tribunal Suprem als líders socials i polítics independentistes i ha reclamat una solució “política” per al “conflicte” entre Catalunya i Espanya. L’entitat considera que durant el judici s’han “vulnerat” principis bàsics del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, com ara el dret a la llibertat individual, el dret a la presumpció d’innocència, el dret a un tribunal plenament independent i imparcial i l’equitat en la presentació de proves. També subratlla que les penes imposades “no reflecteixen l’aplicació dels principis d’objectivitat i de proporcionalitat”.

Des de l’IEC s’afirma que l’ús de la llei penal per “perseguir actuacions polítiques que constitueixen un exercici de drets humans fonamental” no és “tolerable” en un estat de dret. I recorden que, tal com ha expressat el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU, “no es poden restringir els drets humans per les opinions expressades o atribuïdes a una persona”.A banda, l’entitat remarca que Catalunya “té dret” a expressar democràticament la seva voluntat i a determinar lliurement la seva relació amb Espanya. A parer de l’Institut, la celebració del referèndum de l’1-O “mai no hauria d’haver estat portada als tribunals penals”, i recorda, en aquest sentit, que la convocatòria de consultes d’aquest tipus va ser “expressament despenalitzada” a Espanya l’any 2005.Finalment, l’IEC ha volgut deixar constància que, al seu parer, “hi ha un conflicte polític, històric, no resolt entre Catalunya i l’Estat espanyol”. També ha afirmat que Catalunya “és un país amb els trets diferencials d’una nació, tant per història i per llengua i cultura singulars, com per voluntat popular manifestada reiteradament”.Per tot plegat l’IEC ha reclamat que aquest conflicte se solucioni “per via de l’acció política, sense presos ni exiliats, sense vencedors ni vençuts, i que es respecti la voluntat popular lliurement expressada”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió