Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

L’ICUB monitoritza l’afectació de la crisi sanitària en la cultura des de l’Observatori de Dades Culturals

ACN Barcelona.-L’Observatori de Dades Culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) estrena un nou apartat de dades Covid-19 per fer seguiment de la recuperació de l’activitat cultural a la […]

Agències 11/06/2021

ACN Barcelona.-L’Observatori de Dades Culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) estrena un nou apartat de dades Covid-19 per fer seguiment de la recuperació de l’activitat cultural a la ciutat. Entre els primers sectors analitzats hi ha els museus, però també dades de l’activitat dels centres de proximitat com ara biblioteques i centres cívics, equipaments bàsics per a la cultura als diferents territoris. A partir de la setmana vinent el web incorporarà dades en relació als esdeveniments de ciutat organitzats per l’ICUB, i sobre l’activitat econòmica de la cultura. Amb aquesta finestra l’Ajuntament dona continuïtat a l’informe de diagnosi de la cultura de la ciutat que es va encarregar com a avantsala del Pacte per la Cultura de Barcelona.

Un dels primers sectors analitzats ha estat el dels museus. En aquest sentit, per primera vegada s’ha monitoritzat amb freqüència setmanal els visitants d’un bon nombre de centres i aquesta informació ha permès fer el seguiment en directe de la seva evolució. A més, l’anàlisi recollida en els indicadors incorpora dades de procedència: el nombre de persones estrangeres que visiten els museus, una dada rellevant per a l’anàlisi de públics i un indicador indirecte de l’evolució del nombre de turistes que estan arribant a la ciutat.Un altre conjunt de dades és el de l’activitat dels centres de proximitat: biblioteques i centres cívics, equipaments bàsics per a la cultura als diferents territoris. En aquest cas, les dades seran mensuals però permetran veure com aquests centres van mantenint el seu esforç per estar a prop de les persones en tot moment.L’origen de la finestraEl nou apartat del web de l’Observatori de Dades Culturals és una conseqüència del Pacte per la Cultura de Barcelona, acordat i presentat la setmana passada per tots els grups municipals. Durant les converses per concretar-lo, l’Ajuntament havia encarregar un informe amb la diagnosi de la cultura de la ciutat, però la crisi de la covid-19 va invalidar parcialment els seus resultats, i per això les diferents forces polítiques participants van proposar que es continués treballant per analitzar l’evolució de la situació de manera sistemàtica. És en aquest context l’Observatori dona a conèixer tota aquesta informació. D’altra banda, l’Observatori ha estat treballant aquests darrers mesos en dues direccions. La primera, per determinar quines dades de l’activitat cultural es podien monitoritzar de manera continuada i fer-ne el seguiment; i la segona, en poder repetir algunes de les anàlisis que es van fer inicialment en les diagnosis, per poder veure’n l’evolució durant el 2021.