Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023
Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023

L’ICS subratlla que l’OAC no veu “elements corruptius” en el contracte de mascaretes

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Institut Català de la Salut (ICS) ha reaccionat a les possibles irregularitats detectades per l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) en un contracte d’emergència per 60 milions d’euros fet al principi de la pandèmia subratllant que el mateix director de l’oficina “ha explicitat a nivell públic que no hi ha elements corruptius en la contractació”. L’ICS ha recordat que tot el material va ser “entregat i distribuït” als centres sanitaris i “utilitzat” pels professionals. També puntualitza que l’operació es va fer de forma “coordinada” entre el Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda, el Servei Català de la Salut i l’ICS. Sí admet que totes les institucions “van assumir un risc” per donar resposta a la “situació d’excepcionalitat”.

L’ICS havia rebut l’encàrrec de dur a terme la compra centralitzada de material de protecció per a tots els centres assistencials de Catalunya (de manera mancomunada) per part del mateix CatSalut, i en aquest context la “prioritat” de totes les institucions implicades va ser l’obtenció de material de protecció “en uns moments d’extrema escassetat en l’àmbit mundial”.

Publicitat

Per això puntualitza que la mateixa OAC esmenta que el context i la situació “eren d’emergència”, i afegeix que “una prova d’això és que els proveïdors habituals ja havien manifestat la impossibilitat de subministrar material de protecció”.

Per això admet que es va assumir un risc per “procurar un material que era de vital importància” per als professionals sanitaris en les primeres setmanes d’irrupció de la covid-19.

L’ICS també considera “important” remarcar que la Sindicatura de Comptes, que revisa aleatòriament un conjunt d’expedients de la Generalitat, “va analitzar aquesta contractació i no hi va trobar cap irregularitat”.

El contracte de 60 milions d’euros va servir per comprar mascaretes, respiradors i altre material sanitari. L’OAC considera que es va contractar una empresa de la qual no es tenien referències prèvies i que se li van avançar 35 milions d’euros de forma temerària abans de rebre el material. Per això, ha demanat explicacions a l’ICS i al Departament d’Economia i Hisenda.

La investigació va arrencar arran de les sospites per possibles contractacions fraudulentes de material sanitari i fins i tot es va denunciar l’empresa als Mossos, tot i que després es va retirar la denúncia.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió