Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

L’ICS incrementa en 262 els metges de família entre nous contractes i allargament de l’activitat laboral

ACN Barcelona.-El director de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, ha defensat el compliment de l’acord que es va signar amb Metges de Catalunya i que va […]

Avatar
Agències 03/07/2019

ACN Barcelona.-El director de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, ha defensat el compliment de l’acord que es va signar amb Metges de Catalunya i que va suposar la desconvocatòria d’una vaga que va durar quatre dies el novembre del 2018. “Les mesures a curt termini que vam plantejar per enfortir l’atenció primària s’estan duent a terme, s’estan complint”, ha destacat Argimon, que ha indicat qeu els professionals de medicina de família s’han incrementat en 262. Aquesta xifra és la suma dels 122 nous metges contractats, els 17 que allarguen la seva activitat laboral després de l’edat de jubilació i els 123 que surten de les hores extres remunerades que 792 professionals han acceptat de fer. En explicar el balanç, Argimon també ha destacat la implantació de les dades obertes i la millora de les condicions laborals l’organització autònoma dels equips.

Per millorar les condicions laborals Argimon ha exposat que s’han millorat les condicions laborals, la conciliació, l’estabilitat laboral i les retribucions. En concret, s’han incrementat els incentius (DPO) per a totes les categories professionals al 75% el 2018 i al 100% l’any 2019. També s’ha millorat el complement de l’atenció urgent a l’atenció primària (ACUT) que afecta a 582 professionals, i l’ASSIR, que repercuteix en 180 ginecòlegs. El pressupost per les substitucions s’ha incrementat en 11 milions d’euros, arribant als 22 d’abans de les retallades. Argimon també ha indicat que s’ha impulsat una prova pilot de teletreball amb 42 equips amb 106 professionals.Argimon ha destacat que el concurs d’11.707 places “és la més gran que s’ha fet” i “una aposta per l’estabilitat amb important impacte assistencial, perquè suposa que el 90% de la plantilla de l’ICS estarà estabilitzada”. D’aquestes places, 3.301 són d’infermeria, 1.588 d’auxiliars d’infermeria, 1304 d’auxiliars administratius i 185 ginecòlegs, entre d’altres. A finals d’aquest any s’hauran cobert la majoria d’aquestes places, tot i que algunes poden cobrir-se el 2020.Per afavorir l’organització autònoma dels equips i el lideratge i clima laboral s’ha treballat per agrupar sota una mateixa direcció conjunts de tres o quatre equips. S’han nomenat 80 posicions de direcció per tenir una direcció per equip. Per enfortir el lideratge de l’atenció primària Salut ha passat a posar informació assistencial i de gestió oberta a disposició de tots els professionals de l’atenció primària. També s’ha passat a fer una gestió pròpia dels recursos humans, que ara ret comptes de manera directa a la direcció de l’ICS. També ha destacat que hi hagi un nou portal on es poden consultar les dades obertes.El director de l’ICS també ha explicat un pla de millora de l’equipament que suposarà 24,9 milions i que es concretarà amb 13,6 milions en tres exercicis per projectes i petites reformes d’obres i 11,3 milions en equipaments per als EAP que entre alters serviran per comprar 103 nous ecògrafs. El pla també incorpora 344 nous vehicles sostenibles per a renovar el parc mòbil. Tota la flota serà sostenible, el 64% elèctrica, s’instal·laran 230 nous punts de recàrrega al costat dels centres.