Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

L’Hospital Germans Trias i Pujol implanta un sistema pioner per tractar la insuficiència mitral sense cirurgia oberta

ACN Badalona.-Un equip multidisciplinari de la Direcció Clínica del Cor de l’Hospital Germans Trias i Pujol ha implantat amb èxit la primera pròtesi mitral transcatèter de Catalunya. Es tracta d’una […]

Agències 10/06/2021

ACN Badalona.-Un equip multidisciplinari de la Direcció Clínica del Cor de l’Hospital Germans Trias i Pujol ha implantat amb èxit la primera pròtesi mitral transcatèter de Catalunya. Es tracta d’una cirurgia pionera per tractar la insuficiència mitral i mínimament invasiva, ja que no requereix cirurgia oberta ni aturar el cor. El sistema no s’havia dut a terme mai fins ara al territori català i es practica a pocs hospitals de l’estat espanyol. Està indicat per a casos d’insuficiència mitral en pacients d’edat avançada, per als quals una cirurgia oberta suposa un alt risc. Segons el cap del Servei de Cirurgia Cardíaca, Christian Muñoz, suposa una alternativa pels que fins ara no tenien “opcions terapèutiques” més enllà del tractament farmacològic.

El passat 26 de maig es van operar els primers dos pacients amb resultats molt favorables i van rebre l’alta en vuit dies. “Aquest avenç ha estat possible gràcies al treball col·laboratiu de professionals de les unitats d’imatge i cardiologia intervencionista, anestesiologia i cirurgia cardíaca”, afegeix Muñoz.La insuficiència mitral és la segona de les malalties més comunes que afecten les vàlvules del cor als països desenvolupats i la seva prevalença augmenta de manera progressiva a causa de l’envelliment de la població. Aquesta insuficiència es produeix quan la vàlvula mitral no tanca correctament i provoca que la sang que hauria de sortir del ventricle esquerre cap a l’aorta es dirigeixi a l’aurícula esquerra, que es va fent cada vegada més gran, augmentant la pressió en el seu interior. Quan això passa durant molt de temps, s’incrementa la pressió als pulmons, amb una conseqüent dificultat per respirar, incapacitat per realitzar esforços i, fins i tot, en fases molt avançades, arribant a patir una insuficiència cardíaca i un edema pulmonar. La pròtesi transcatèter substitueix la vàlvula mitral malmesa i controla el pas de la sang. Tot aquest procediment es fa amb el cor bategant de forma normal, així, operar a través d’una petita incisió suposa que no cal parar el cor per dur a terme el procediment i, en conseqüència, no és necessari utilitzar circulació extracorpòria. Això, juntament amb el fet d’evitar una cirurgia oberta, facilita el procés i permet al pacient una recuperació molt més ràpida.