Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

L’Hospital del Mar incorpora una tècnica pionera per tractar les calcificacions coronàries complexes i calcificades

ACN Barcelona.-L’Hospital del Mar ha estat el primer centre de l’Estat en incorporar un equip d’aterectomia orbitacional per a tractar lesions coronàries complexes i calcificades. Aquest nou equip permet eliminar […]

Avatar
Agències 25/03/2021

ACN Barcelona.-L’Hospital del Mar ha estat el primer centre de l’Estat en incorporar un equip d’aterectomia orbitacional per a tractar lesions coronàries complexes i calcificades. Aquest nou equip permet eliminar les plaques de calci formades a les artèries coronàries de forma més ràpida i senzilla i posteriorment instal·lar un ‘stent’ cardíac per restablir la circulació sanguínia. La primera intervenció es va fer l’11 de març i fins al moment se n’han fet cinc casos. Fins ara, les tècniques utilitzades es basaven en equips a pressió, amb aire o nitrogen, molt voluminosos, com ara l’angioplàstia amb globus de tall i l’aterectomia rotacional. Aquests sistemes funcionen com a broques que trenquen les plaques amb la seva punta.

En canvi, el nou sistema és totalment elèctric i de molt fàcil utilització, a més de tenir dimensions més reduïdes. La gran novetat és que la seva punta, metàl·lica i recoberta de diamant, rota sobre una guia metàl·lica en dues direccions i això permet trencar de forma més efectiva la placa de calci, llimant-la i fracturant-la, arribant a tota la superfície de l’artèria i situant millor l”stent’, el dispositiu o la pròtesi que obre definitivament el pas de la circulació sanguínia. La cardiopatia isquèmica és l’acumulació de diversos elements (calci, col·lagen i greixos) a les artèries coronàries, que provoca que aquestes s’estrenyin, afectant la circulació de la sang. És una de les principals causes de mortalitat en persones de més de 65 anys a l’Estat i als països occidentals. Té una prevalença d’entre el 7 i el 8% de la població. A més, és la primera causa d’ingrés hospitalari i causa un nombre molt important de malalts discapacitats crònics, sobretot en persones d’edat avançada. La cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital del Mar, la doctora Beatriz Vaquerizo, ha explicat que millora les tècniques anteriors “en tractar-se d’un sistema portàtil elèctric, molt segur i senzill d’utilitzar”. “Això farà que un procediment molt complex sigui més senzill i ràpid de realitzar per a un tipus de pacient d’edat avançada amb lesions coronàries de complex abordatge”, ha afegit.La seva reduïda dimensió també permet fer el 95% dels procediments per l’artèria radial, situada al braç, evitant la inserció per l’artèria femoral, a la cama, fet que s’associa a més complicacions. Fins ara, la meitat dels casos s’havien de fer per aquesta via. El procediment, ambulatori, es realitza sense anestèsia general i els pacients poden marxar a casa seva a les 24 hores de la intervenció.Aquest equip permet també tractar de la mateixa manera lesions a qualsevol artèria, sigui quin sigui el seu diàmetre. Els sistemes que s’utilitzaven fins ara obligaven a canviar d’aparell per adaptar-se a la dimensió dels vasos sanguinis. Això implica un estalvi de temps a la intervenció, així com de despesa en material. La utilització de l’equip ja ha estat aprovada per les entitats responsables de la Unió Europea i ja s’utilitza als Estats Units.Vaquerizo ha destacat que amb la incorporació d’aquest nou sistema, l’Hospital del Mar disposa de totes les tècniques que s’utilitzen per modificar la placa arterial. Aquest tipus de lesió afecta entre el 15 i el 20% dels pacients amb lesions coronàries. L’acumulació de calci a les artèries coronàries, a banda d’impedir la correcta circulació sanguínia, dificulta el tractament, impedint la correcta inserció de l’stent, el dispositiu i pròtesis que permet obrir el vas sanguini obstruït. Es tracta d’un problema que s’està incrementant i representa una de les principals limitacions per a la bona implantació d’un ‘stent’ coronari. A l’Hospital del Mar, cada any, entre 30 i 40 pacients es podran beneficiar d’aquest nou abordatge.