Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

L’Hospital del Mar afronta una “nova etapa” per atendre pacients de covid-19 i d’altres malalties després del “tsunami”

ACN Barcelona.-El coordinador general del dispositiu covid-19 al Parc de Salut Mar, Juan Pablo Horcajada, descriu com un “tsunami” el que han viscut els hospitals per la pandèmia de coronavirus. […]

Avatar
Agències 15/04/2020

ACN Barcelona.-El coordinador general del dispositiu covid-19 al Parc de Salut Mar, Juan Pablo Horcajada, descriu com un “tsunami” el que han viscut els hospitals per la pandèmia de coronavirus. Un 80% de l’Hospital del Mar s’ha dedicat en els dies més crítics a pacients amb covid-19 i les unitats de cures intensives (UCI) s’han més que doblat, arribant a les 70. Tot i que el nombre d’ingressos ha disminuït en els darrers dies, el gruix de l’activitat continua sent per coronavirus i l’hospital està molt alerta de possibles rebrots. “Ens trobem en un moment en què conviuen ‘pacients covid’ i altres que no ho són. Tornem a revisar protocols, és una nova etapa. Confiem que no torni a haver-hi un gran pic però sabem que és una epidèmia que durarà”, adverteix.

L’Hospital del Mar de Barcelona, com els altres centres sanitaris catalans, s’ha transformat per complet en les últimes setmanes davant de la pandèmia de coronavirus. “Ha estat un fet històric. Totes les plantes dedicades a altres especialitats s’han convertit en ‘plantes covid’. El mateix ha passat amb les cures intensives, que n’hem més que doblat la capacitat”, assenyala a l’ACN el doctor Horcajada, que també és el cap del Servei de malalties infeccioses de l’hospital. Per entendre aquesta transformació, el responsable del dispositiu parla de la “plasticitat” i “dinamisme” de l’hospital per adaptar-se a “la realitat del tsunami”. El doctor Horcajada destaca com a claus d’aquesta plasticitat la “previsió de la direcció del centre”; la “col·laboració de serveis com de medicina intensiva, interna, urgències i malalties infeccioses, tot i que el llistat és molt llarg”; la “participació de totes les especialitats per ajudar en aquesta gran epidèmia” i la “bona comunicació”. “Estem molt acostumats a treballar en equip. S’han sabut transmetre les directrius i s’han entès”, continua el responsable del dispositiu, que considera que la resposta dels professionals ha estat “exemplar”. “Crec que ha passat en molts hospitals. La situació dramàtica fa que de seguida surti l’esperit d’ajuda i de posar-se al davant. El secret són les persones”, reflexiona.Després d’aquest viratge radical de l’activitat assistencial en les últimes setmanes, l’atenció a pacients amb covid-19 se situa ara per sota del 80% del total a l’Hospital del Mar. El doctor Horcajada apunta que l’activitat per coronavirus representa ara un 65% aproximadament però recalca que aquesta xifra és molt dinàmica i que canvia cada dia. Aquesta és la nova realitat amb què es troben els hospitals, atendre pacients amb covid-19 i els que pateixen altres malalties i estar molt alerta a possibles repunts del coronavirus a mesura que es vagin aixecant les mesures de confinament. “La nostra missió ara és atendre tot tipus de malalts en les millors condicions i adaptant-nos a la realitat de l’epidèmia”, assenyala el cap del Servei de malalties infeccioses, que demana no confiar-se en les properes setmanes. Precisament la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat aquest dimecres que s’han començant a reprogramar algunes activitats al marge del coronavirus que no poden esperar més i ha insistit en la necessitat de continuar rebaixant la tensió del sistema sanitari per recuperar de forma planificada aquestes operacions i proves.