Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

L’Hospital de Vic estrena una proposta artística inspirada en banderoles tibetanes i amb missatges esperançadors

ACN Vic.-L’Hospital de Vic ha estrenat aquest dilluns la proposta artística d’Anna Dot. Està inspirada en banderoles tibetanes i tenen missatges d’agraïment i d’esperança penjades al sostre del vestíbul. Les […]

Avatar
Agències 31/05/2021

ACN Vic.-L’Hospital de Vic ha estrenat aquest dilluns la proposta artística d’Anna Dot. Està inspirada en banderoles tibetanes i tenen missatges d’agraïment i d’esperança penjades al sostre del vestíbul. Les teles estan fetes de la roba que usa el centre i i la mida és la mateixa que les butxaques de les bates dels professionals. Les frases estan escrites per treballadors i alguns usuaris. És una de les quatre propostes incloses al projecte ‘Art + Salut’ que vol visualitzar la suma d’esforços que la societat i també el personal d’hospitals durant la pandèmia. És una proposta dels Departaments de Cultura i Salut a la Catalunya Central i inclou tres projectes artístics més d’autors locals que es podran veure també a hospitals de Manresa i Berga.

El projecte, ‘Art + Salut’, es basa en el concepte de la cultura com a element curatiu i com un forma de “pal·liar” i “fer més lleuger” el dolor, segons ha explicat un dels comissaris Miquel Bardagil. En aquest cas concret, a més a més, vol ser un clar reconeixement als “esforços” dels treballadors d’hospital, des de personal de neteja fins a als metges, i també un “agraïment” a la col·laboració ciutadana durant aquesta pandèmia.Així ho ha expressat també el delegat del Departament de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Cerarols, que ha subratllat que calia una “mirada optimista i esperançadora” a través de l’art. També ha remarcat que l’estrena arriba en un moment en què l’evolució de la pandèmia també comença a millorar després de temps d’esforços. El projecte inclou quatre propostes de quatre autors locals, d’entre 30 i 40 anys, de diferents disciplines que es podran veure en quatre hospitals de la demarcació. Anna Dot i les banderoles amb missatges optimistesAquest dilluns s’ha presentat la primera a estrenar-se, la d’Anna Dot. L’artista ha explicat que ha estat el repte “més difícil” que ha assumit fins ara, per tractar-se d’un vestíbul d’hospital on ja de per sí abunda la informació i els senyals informatius. “No volia aportar més caos al caos”, ha afirmat. Per això, va decidir buscar un lloc que “no molestés” a les persones que visiten l’hospital i a les que hi treballen cada dia, amb qui ha volgut establir un diàleg durant el procés creatiu. I l’espai escollit ha estat el sostre del vestíbul amb la fórmula d’unes banderoles inspirant-se amb les de la cultura tibetana. Es coneixen també com a ‘cavall alat’ i inclouen oracions escrites perquè, quan fa vent, arribin a tot arreu. Després de passar tota una jornada conversant amb treballadors i algun pacient, els va proposar escriure missatges en un paper que, després, ella els ha imprès en unes teles fetes a partir dels materials que utilitzen a l’hospital. La mida, a més, és la mateixa que les butxaques de les bates dels professionals. “Tots junts per una bona causa, som-hi” o “Les cures són revolucionàries” són algunes de les frases que es poden llegir. L’artista ha explicat que la proposta parteix de la pregunta que es va fer al començament, “Com puc portar una respiració sana i neta en aquest espai?”, i que també va decidir anar-les col·locant com si estigués seguint les passes d’un vals. Una proposta que ara s’exposarà de forma permanent en aquest espai, com també passarà amb les altres tres propostes.Segons han detallat durant la presentació, els altres tres artistes de diferents disciplines que han rebut l’encàrrec són Anna Benet, que exposarà a l’hospital universitari Sant Joan de Déu de Manresa; Pau Corcelles al d’Igualada i Berni Puig, a l’hospital Sant Bernabé de Berga. Les diferents propostes s’aniran instal·lant al llarg del mes vinent.