Dilluns, 6 de desembre de 2021 - Edició 1229
La República

L’Hospital de Manresa posa en funcionament un espai polivalent que es pot reconvertir en àrea per a crítics

ACN Manresa.-L’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa ha posat en funcionament un nou espai polivalent, pensat inicialment per ser l’hospital de dia i unitat de transició, però que, […]

Avatar
Agències 24/11/2021

ACN Manresa.-L’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa ha posat en funcionament un nou espai polivalent, pensat inicialment per ser l’hospital de dia i unitat de transició, però que, en cas de necessitat, es pot transformar àgilment en àrea per a malalts crítics. L’espai, que ocupa 343 metres quadrats, compta amb vuit llits que disposen de monitoratge i respiradors. A més, cadascun dels boxs, queda aïllat de la resta, fet que permetria fins i tot acollir pacients covid i no covid en el mateix sector. No obstant això s’han instal·lat portes automàtiques que permetrien aïllar l’espai. La remodelació ha tingut un cost d’1 milió d’euros, finançat per Servei Català de la Salut.

Aquest dimecres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha visitat l’espai, que va entrar en funcionament a mitjans de mes. Ocupa una superfície de 343 metres i està annex a l’Hospital de dia. Fins a la remodelació hi havia 12 boxes, que s’han transformat a “8 més amplis i que són més polivalents”, ha explicat la cap d’Infermeria d’Althaia, Assumpta Prat, que ha ressaltat com aquesta polivalència evitarà que puguin tornar a succeir les “dificultats que vam tenir per atendre als malalts crítics” a principis de la pandèmia.Els 8 boxs s’han dissenyat amb una tecnologia que permet, de forma àgil i ràpida, transformar l’espai en UCI. Les habitacions disposen de la instal·lació per a monitoratge no invasiu o invasiu, respiradors, bombes d’infusió i central de monitoratge. A més s’ha instal·lat un sistema que regula tota la climatització, passant de pressió negativa a positiva, fet que permet adaptar-se a pacients amb malalties infeccioses, com ara la covid-19. La mateixa Prat ha reconegut que l’aïllament permetria, fins i tot, tenir un box amb un pacient amb la covid i que el del costat no patís la malaltia. No obstant això, s’han instal·lat dues portes automàtiques que separen el nou espai de l’hospital de dia i que permetrien, en cas de necessitat, separar les dues zones..Fins ara, l’Hospital de Manresa comptava amb 16 llits de crítics i semicrítics, ampliables a 20t. Ara, amb el nou espai, s’hi podrien afegir 8 més en cas de necessitat.Els fons covid-19Durant la visita, Argimon ha destacat com la covid-19 va posar damunt de la taula “el dèficit” existent als hospitals per atendre malalts crítics. “Espais com aquests et donen més facilitats per atendre situacions com aquesta, però també de futures perquè sempre hi poden haver imprevistos, com un accident amb víctimes múltiples”, ha posat com a exemple.No obstant això, ha aprofitat per reivindicar la necessitat de mantenir els fons extraordinaris per la covid-19 i ha fet una crida a tots els partits, de tots els colors i amb veu a Madrid, a “pressionar” en aquest sentit. “Si no no podrem mantenir el mateix que hem tingut aquests dos anys. Cal un canvi i un avenç entorn de la salut”, ha dit, tot afegint que calen recursos “si volem que la sanitat doni el servei que la ciutadania necessita”.Després de l’hospital de Manresa, el conseller ha visitat el Centre d’Urgències d’Atenció Primària de Manresa i s’ha reunit amb la direcció de l’ICS a la Catalunya Central i professionals del CAP Bages. També ha aprofitat l’estada al Bages per visitar el CAP de Sant Vicenç de Castellet.