Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

L’Hospital de Bellvitge estrena una unitat específica per millorar l’estudi de les alteracions de la microbiota

|

- Publicitat -

ACN L’Hospitalet de Llobregat – L’Hospital Universitari de Bellvitge ha posat en marxa la Unitat Transversal per a l’Estudi del Microbioma Humà (UTMAH), una unitat específica que potenciarà el trasplantament de bacteris del tracte gastrointestinal i la recerca per aplicar-ho en diferents patologies. En aquest sentit, està participant en el desenvolupament d’un sistema pioner que substitueix la transferència per colonoscòpia per càpsules que poden ser ingerides pel pacient. Està adreçat a pacients afectats per la infecció provocada pel bacteri ‘Clostridioides difficile’, una de les infeccions més recurrents de l’aparell digestiu i que provoca episodis severs de diarrea. Les taxes de curació amb el transplantament de microbiota fecal són d’entre el 85% i el 90%.

Des de l’Hospital de Bellvitge recorden que la microbiota per al transplantament procedeix d’un donant sa, al qual se li practiquen nombroses proves per confirmar l’absència de patògens nocius per al receptor. Fins ara aquests trasplantaments s’havien de fer amb una colonoscòpia, però s’està desenvolupant un sistema alternatiu amb càpsules ingeribles.

Publicitat

Aquestes càpsules contenen una quantitat de microbiota sana equivalent a la de la colonoscòpia, però en format liofilitzat. El contingut de les càpsules s’allibera més enllà de l’estómac i permet la reconstitució de la microbiota intestinal quan entra en contacte amb el sistema digestiu del pacient receptor.

A Catalunya es diagnostiquen uns 1.500 casos nosocomials de colitis per ‘<em>Clostridioides difficile'</em>, segons dades del VinCat, a més d’un nombre no determinat de casos comunitaris. Però únicament es fan al voltant d’uns 15 trasplantaments anuals de microbiota fecal, la majoria a l’HUB.

A banda de nous mètodes de transplantaments, la previsió que la nova unitat permeti potenciar el banc de microbiota que l’HUB va posar en marxa de forma pionera l’any 2018. La intenció és captar més donants a partir d’un procés d’anàlisi exhaustiu que duen a terme especialistes del Servei de Microbiologia de l’HUB per assegurar que no hi hagi presència de cap patogen en tot el procés.

La creació de la nova Unitat de Microbiota de l’Hospital de Bellvitge forma part d’una de les set operacions integrades en el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) 4locaLHealth, que compta amb el finançament de la Generalitat del Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER de la Unió Europea.  

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió