Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

L’Hospital Clínic arriba a les 100 endarterectomies, el tractament quirúrgic per a la hipertensió pulmonar

ACN Barcelona.-L’Hospital Clínic de Barcelona ha fet l’endarterectomia número 100 aquesta tardor. Es tracta d’una intervenció quirúrgica complexa que es considera la millor opció de tractament per a un subgrup […]

Avatar
Agències 16/12/2020

ACN Barcelona.-L’Hospital Clínic de Barcelona ha fet l’endarterectomia número 100 aquesta tardor. Es tracta d’una intervenció quirúrgica complexa que es considera la millor opció de tractament per a un subgrup de pacients amb hipertensió pulmonar. El Clínic és l’únic hospital de Catalunya que fa aquest tipus d’intervencions, de les que se’n fan unes 15 a l’any, però amb una tendència creixent. “Al Clínic portem aproximadament el 60% dels pacients amb hipertensió pulmonar de Catalunya i tenim 24 centres associats en xarxa per fer el seguiment compartit de cada cas concret”, explica el dr. Joan Albert Barberà, cap del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia respiratòria del Clínic.

L’hospital compta amb una Unitat Funcional per a l’abordatge multidisciplinar d’aquesta malaltia i és un dels dos CSUR (Centres, Serveis i Unitats de Referència) per a la hipertensió pulmonar complexa a Espanya, juntament amb l’Hospital d’12 d’Octubre de Madrid.Segons Barberà, en els pacients amb hipertensió pulmonar, que és una malaltia complexa, la derivació a la unitat funcional és “clau” per poder fer un diagnòstic acurat i decidir la millor estratègia de tractament en funció del tipus d’hipertensió pulmonar que es presenti.La hipertensió pulmonarLa hipertensió pulmonar és una malaltia minoritària i infradiagnosticada que es caracteritza per l’augment anòmal de la pressió sanguínia en les artèries pulmonars. Es produeix en patologies que afecten de forma primària aquestes artèries, com és el cas de la hipertensió arterial pulmonar o la hipertensió pulmonar tromboembòlica crònica.També es pot desenvolupar en el context d’altres malalties respiratòries o cardíaques cròniques. Si no és tractada, pot evolucionar cap a la insuficiència cardíaca i produir la mort.El tractamentEl tractament de la malaltia difereix segons el tipus d’hipertensió pulmonar i pot ser farmacològic o quirúrgic. En el cas de la HPTEC, una malaltia rara amb una prevalença d’uns 3 casos per milió d’habitants, la millor opció terapèutica és l’endarterectomia pulmonar. Es tracta d’una cirurgia complexa, amb circulació extracorpòria, que consisteix en restablir el flux sanguini a través dels pulmons eliminant el material trombòtic acumulat en les artèries pulmonars.Al Clínic s’hi deriven cada any uns 30 pacients amb HPTEC tant de Catalunya com d’altres comunitats autònomes. El dr. Manel Castellà, cap del Servei de Cirurgia Cardiovascular, explica que la intervenció es pot dur a terme en aproximadament un 50% dels pacients i assegura que és l’únic tractament que pot aconseguir la curació de la HPTEC. Quan el pacient no és candidat a cirurgia, la Unitat d’Hipertensió Pulmonar del Clínic compta també amb experiència en angioplàstia pulmonar a través d’un equip multidisciplinar de pneumòlegs, angioradiòlegs i cardiòlegs, amb la qual cosa es pot oferir la millor alternativa terapèutica adequada a cada pacient.Una nova unitat d’intervencionisme respiratoriDes del novembre l’Institut Clínic Respiratori compta amb una nova Sala polivalent d’intervencionisme respiratori (SPIR). Aquesta sala té amb l’equipament necessari per fer procediments d’hemodinàmica pulmonar, com els cateterismes diagnòstics que es necessiten per a la hipertensió pulmonar, i d’endoscòpia respiratòria, així com d’altres procediments intervencionistes en els que és necessari tenir de forma combinada imatge radiològica.