Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

L’historiador Yuval Harari, al MWC: “Les dades s’han d’usar per ajudar-me, no per manipular-me”

ACN Barcelona.-L’historiador israelià Yuval Noah Harari i el paleontropòleg Juan Luis Arsuaga han debatut aquest dilluns sobre els desafiaments de la nova era digital en el marc del MWC 2021. […]

Avatar
Agències 28/06/2021

ACN Barcelona.-L’historiador israelià Yuval Noah Harari i el paleontropòleg Juan Luis Arsuaga han debatut aquest dilluns sobre els desafiaments de la nova era digital en el marc del MWC 2021. Harari ha alertat dels perills d’un mal ús de les dades per part de governs i grans companyies i ha llançat tres grans principis. “Les dades s’han d’usar per ajudar-me, no per manipular-me; les dades no s’haurien de concentrar en un sol lloc; i la vigilància hauria d’anar en ambdues direccions, no només de dalt a baix”, ha enumerat l’assagista autor d’obres com ‘Homo Deus’ o ‘Sapiens’. De fet, Harari ha avisat que la gran majoria de països s’estan convertint en l’actualitat en “colònies de dades” de dues superpotències com els Estats Units i la Xina.

“Vivim en una nova guerra freda entre aquestes dues superpotències per prendre el control de les dades del món. Encara som a temps de prevenir-ho i corregir-ho, però tampoc ens en sobra gaire”, ha assenyalat l’historiador israelià, que ha demanat a la UE que es posi les piles en aquest assumpte. En paral·lel, l’historiador israelià ha avançat que el ‘big data’ i l’avenç de la intel·ligència artificial (IA) canviaran el món molt més ràpid que la biotecnologia. “Ningú té una idea clara de com seran les relacions humanes, però la intel·ligència artificial transformarà la nostra cultura i el poder en els pròxims 20 anys”, ha pronosticat Harari, que va més enllà i afirma que l’AI acabarà substituint els treballadors. “La clau de tot plegat és saber protegir els humans donant-los les eines per aprendre noves feines”, ha assegurat l’assagista israelià. Aquesta revolució arribarà abans que les ciències de la vida siguin capaces d’augmentar la longevitat humana, “amb efectes potencialment perjudicials”. “El perill pot venir per la banda de les dictadures digitals i de les temptacions de ‘hackejar’ els éssers humans per part d’alguns governs”, ha reblat Harari. Arsuaga: “No volem ser cyborgs”Per la seva banda, el paleontropòleg Juan Luis Arsuaga ha posat sobre la taula una mirada menys ‘apocalíptica’ del futur de la humanitat i s’ha mostrat convençut que “l’essència i la morfologia humana” continuarà inalterable al llarg del temps. “No volem ser cyborgs. Encara aspirem a ser com les estrelles de Hollywood i anem al gimnàs per assemblar-nos-hi”, ha ironitzat Arsuaga. “No crec que acabem modificant-nos i editant el nostre genoma amb una morfologia que ens sigui desconeguda”, ha sentenciat el paleontropòleg, que desconfia de les iniciatives sorgides per ‘perfeccionar’ l’ésser humà. “Em sona molt a eugenèsia i crec que ja tenim mals exemples en la història de la producció de superhomes”, ha constatat Arsuaga, que igualment ha deplorat la necessitat de convertir la ciència en una religió. “Demanar miracles a la ciència és una equivocació. La societat no pot esperar que la ciència resolgui tots els problemes que ha creat l’home”, ha etzibat el paleontropòleg. “La pandèmia de covid-19 podria ser l’última”Finalment, i sobre els efectes de la pandèmia de covid-19, l’historiador israelià ha subratllat que la societat ha descobert el valor de la ciència, capaç de generar vacunes en menys d’un any i testos per detectar els virus encara amb menys temps. “Som més poderosos que mai, però no utilitzem les eines correctament. En l’inici de la crisi sanitària, tot era com un accident a càmera lenta”, ha recordat Harari. “Amb un lideratge mundial fort la pandèmia no hauria ocorregut. I a partir d’ara, amb més cooperació política global, la pandèmia de covid-19 podria ser l’última”, ha conclòs l’historiador hebreu.