Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

L’Heliport de Berga podrà operar les 24 hores del dia i donarà servei als vols nocturns d’emergències

ACN Berga – El Departament de Territori té previst incorporar l’heliport de Berga a la xarxa d’heliports d’emergències 24 hores (H24) per donar servei als vols nocturns del Sistema d’Emergències […]

Agències 01/03/2023

ACN Berga – El Departament de Territori té previst incorporar l’heliport de Berga a la xarxa d’heliports d’emergències 24 hores (H24) per donar servei als vols nocturns del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i d’operadors públics com Bombers, Mossos i Agents Rurals. Les obres d’adequació començaran a finals d’any i es preveu que l’heliport pugui començar a funcionar a les nits a partir de l’estiu de l’any vinent. La inversió prevista és d’uns 200.000 euros. Els treballs consistiran en la instal·lació de sistemes d’il·luminació i emergència, a més de la millora dels accessos. Amb el de Berga, la Xarxa H24 ja disposa de 18 heliports arreu de Catalunya, 12 dels quals son hospitalaris.

L’anunci l’ha fet aquest dimecres el conseller de Territori, Juli Fernàndez, que ha explicat que ara mateix l’heliport de Berga “funciona per a operacions d’emergència de dia”. “tenim altres heliports que ja estan adaptats a vols nocturns i quan hi ha alguna incidència, per exemple al Pirineu, surten d’altres bases”, ha exposat. Quan s’hagin acabat les obres a Berga, Fernàndez assegura que hi haurà una “base habilitada a la Catalunya Central amb la capacitat de ser utilitzada les 24 hores del dia per quan es necessita una intervenció immediata”.

Les millores a l’heliport de Berga permetran, entre d’altres, reduir el temps d’evacuació de malalts als centres hospitalaris de referència i millorar la cobertura sanitària al Berguedà. En posar-se en funcionament aquesta infraestructura, el SEM podrà traslladar en helicòpter medicalitzat els malalts amb patologies que necessiten una atenció ràpida també en horari nocturn, el que reduirà el temps de trasllat notablement.

La gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Alba Oms, ha valorat que “es redueixen els temps d’evacuació dels malalts que ho necessiten i, a la vegada, es poden apropar amb celeritat professionals assistencials al territori”<strong>. </strong>”Això és un pas més en l’aposta assistencial que el Departament de Salut fa a tot el Berguedà i que també es concreta amb els treballs que hi ha a hores d’ara a l’Hospital de Berga per a un nou servei d’urgències del Centre i la base SEM”, ha afegit Oms.

Així, en dos anys, es preveu una inversió de 5,5 milions d’euros a l’Hospital de Berga per impulsar millores que ja hi ha en marxa, com el nou servei d’urgències del centre i la base SEM (2,4 milions). També s’inverteix en renovació tecnològica del centre, nou mobiliari i equipament assistencial i un pla director d’espais.

<strong>La xarxa d’heliports d’emergències H24</strong>

La Xarxa H24 neix el 2017 amb l’objectiu de definir i consensuar estratègicament els heliports que han de prestar servei durant les 24 hores del dia, a més d’assegurar-ne la gestió i el manteniment. Està formada per un Grup Tècnic de Treball (GTT) integrat pels departaments de Territori, Salut i Interior, de tal manera que hi ha representants d’Aeroports de Catalunya, SEM, Bombers, Mossos o Agents Rurals.

Arran d’aquest model, el Departament de Territori ha invertit uns 400.000 euros en l’adequació en H24 dels heliports de Vielha i Tremp i en la construcció del nou Heliport de la Seu d’Urgell.

Amb l’Heliport de Berga, la Xarxa H24 ja disposa de 18 heliports arreu de Catalunya, 12 dels quals són heliports hospitalaris. El servei de vol nocturn d’emergències es fa de 20 h a 8 h i es presta a través d’un helicòpter del SEM que està ubicat a l’heliport de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.