Dimecres, 3 de març de 2021 - Edició 951
La República

L’FMI reclama mantenir els estímuls econòmics “fins que es venci el virus” i alerta de les insolvències a la UE

ACN Brussel·les.-La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, ha reclamat aquest dilluns mantenir el suport a l’economia a la Unió Europea “fins que es venci el virus” […]

Avatar
Agències 22/02/2021

ACN Brussel·les.-La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, ha reclamat aquest dilluns mantenir el suport a l’economia a la Unió Europea “fins que es venci el virus” i ha alertat que cal “valorar els règims d’insolvències” al bloc comunitari davant una possible onada com a conseqüència de la pandèmia. En una jornada sobre la recuperació econòmica de l’Eurocambra, Georgieva ha advertit que és un moment “crític” i ha insistit que la retirada del suport econòmic haurà de ser “gradual”. Al seu torn, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha assegurat que la institució vigila “de prop” la rendibilitat dels bons a llarg termini per considerar la seva política monetària.

En la seva intervenció, Lagarde ha insistit que la crisi ha de servir per “reformar i modernitzar” l’economia i que el fons de recuperació “donarà de mitjana al voltant de l’1% del PIB en ajudes i préstecs en els pròxims tres anys”.El president de l’Eurocambra, David Sassoli, ha demanat que es mantingui la suspensió de les regles fiscals, una decisió que la Comissió Europea valorarà aquesta primavera segons l’evolució de l’economia. “Ha d’estar en vigor fins que l’economia permeti desactivar-la”, ha remarcat. Al seu torn, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha dit que és “important” que els estats facin “bé” els plans de reformes perquè els fons tinguin un “impacte positiu en la recuperació”. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha subratllat que la Unió Europea ha de “continuar unida en la recuperació”.Per la seva banda, el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha insistit que la crisi per la pandèmia és una “oportunitat per ser ambiciosos”. “Cap país ha de decidir entre ajudar la seva població i complir els deures del deute”, ha subratllat.