Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

L’FMI rebaixa dues dècimes fins al 6,2% la previsió de creixement del PIB espanyol aquest any

ACN Brussel·les.-El Fons Monetari Internacional (FMI) rebaixa dues dècimes fins al 6,2% la previsió de creixement del PIB espanyol aquest any, però augmenta més d’un punt fins al 5,8% la […]

Avatar
Agències 27/07/2021

ACN Brussel·les.-El Fons Monetari Internacional (FMI) rebaixa dues dècimes fins al 6,2% la previsió de creixement del PIB espanyol aquest any, però augmenta més d’un punt fins al 5,8% la projecció per al 2022. Després de patir la pitjor caiguda de les economies avançades el 2020 per la pandèmia, l’economia espanyola serà la quarta que més creixerà aquest any, només superada per la dels Estats Units, el Regne Unit i el Canadà. L’FMI també millora dues dècimes la previsió per a l’eurozona amb un augment del PIB del 4,6% aquest any i del 4,3% el 2022. L’economia espanyola serà la que més creixerà de la zona euro, segons les projeccions de l’FMI, seguida de la francesa, la italiana i l’alemanya.

Pel que fa al dèficit de l’Estat espanyol, l’FMI preveu que sigui del 8,6% aquest any, quatre dècimes menys que el projectat a l’abril. L’organisme calcula que el deute se situarà en el 120,1% del PIB aquest any, una xifra que és gairebé tres punts inferior a la prevista anteriorment. Les xifres de dèficit i deute d’Espanya estan en la línia de les de l’economia mundial, les economies avançades i l’eurozona. Segons l’FMI, el dèficit mundial serà del 8,8% aquest any, mentre el de les economies avançades s’enfila fins al 9,9% i el de l’eurozona se situa en el 7,9%. Pel que fa al deute, la projecció situa el deute mundial en el 98,8%, el de les economies avançades en el 122,5% i el de la zona euro en el 100,1% del PIB. Els càlculs de l’FMI mantenen la projecció de creixement del PIB mundial en el 6% aquest any, però eleven cinc dècimes fins al 4,9% l’augment el 2022. El PIB de les economies avançades s’incrementarà aquest any en un 5,6%, mig punt més del previst a l’abril, mentre l’augment serà del 4,4% el 2022, vuit dècimes més del projectat a l’abril. Entre les economies emergents, l’Índia i la Xina lideren el creixement econòmic a l’Àsia amb una previsió d’augment del PIB aquest any del 9,5% i del 8,1% respectivament. “Bretxa” entre les economies avançades i les emergentsEn l’informe sobre les previsions econòmiques, l’FMI alerta que està creixent la “bretxa” en la recuperació entre les economies avançades i les emergents i en desenvolupament. Per tal de reduir les diferències, l’organisme reclama “accions multilaterals” per fer accessibles les vacunes contra la covid-19 arreu del món perquè això, subratlla, contribuiria a millorar la projecció econòmica.Segons els càlculs de l’FMI, els ingressos per càpita en les economies avançades han caigut un 2,8% en relació amb la tendència prèvia a la pandèmia, mentre que la xifra s’eleva al 6,3% en el cas de les economies emergents i en desenvolupament. Aquesta xifra, però, no inclou la Xina. Per l’FMI, els governs han de continuar “prioritzant” la despesa contra la pandèmia, que inclou vacunes però també suport a empreses i llars. Després, l’organisme demana mantenir el suport fiscal i monetari a l’economia i, finalment, invertir “en el futur” per impulsar el creixement econòmic.