Divendres, 16 d'abril de 2021 - Edició 995
La República

L’FMI eleva la previsió de dèficit d’Espanya al 9% aquest any i situa el deute en un 118,9%

ACN Brussel·les.-El Fons Monetari Internacional (FMI) eleva la previsió de dèficit d’Espanya al 9% del PIB per aquest any, gairebé un punt més respecte als pronòstics de gener. L’organisme calcula […]

Avatar
Agències 07/04/2021

ACN Brussel·les.-El Fons Monetari Internacional (FMI) eleva la previsió de dèficit d’Espanya al 9% del PIB per aquest any, gairebé un punt més respecte als pronòstics de gener. L’organisme calcula que en el 2022 es reduirà i passarà a ser del 5,8%. Així, Espanya serà de les grans economies de la zona euro que registrarà major dèficit aquest any i el vinent, situant-se per sobre de la mitjana de l’Eurozona on el dèficit se situarà en el 6,7% del PIB. L’FMI manté intacte la previsió de deute espanyol pel 2021 i la situa en el 118,9% del PIB. Un nivell d’endeutament que durarà, amb fluctuacions, almenys fins al 2026, segons els càlculs de l’organisme. El deute públic se situarà més de 20 punts per sobre del de l’Eurozona, on s’elevarà fins al 98,2% del PIB.

En aquest cas, és Itàlia qui lidera l’endeutament entre les grans economies de l’euro amb un deute públic del 157% del PIB. Després d’Espanya, la tercera gran economia amb més deute públic és la francesa amb un 115,2% del PIB. Alemanya es manté com la menys endeutada (70,3%).A escala global, els nous càlculs de l’FMI situen el dèficit per sobre del previst anteriorment, però el deute lleugerament per sota. Segons l’estimació se situaran en el 9,2% i en el 98,9%, respectivament. De les grans economies mundials, la dels Estats Units és la que tindrà un dèficit més alt aquest any, fins al 15% del PIB, seguida de la del Regne Unit amb l’11,8% i l’índia amb el 10% del PIB. Pel que fa al deute, el dels Estats Units s’enfilarà el 2021 fins al 132,8% del PIB. La del Japó serà la més endeutada de les grans economies mundials amb un deute públic de fins al 256,5% de PIB.Malgrat la “incertesa” econòmica global i l’augment generalitzat del dèficit i el deute públic, l’FMI aposta per continuar els estímuls fiscals “mentre continua la vacunació i es reforça la recuperació”. Al mateix temps, l’organisme internacional reclama als governs una “estratègia fiscal a mitjà termini per gestionar els riscos fiscals i financers”.