Divendres, 5 de març de 2021 - Edició 953
La República

L’FMI alerta de “l’augment del risc de correcció de preus” per “l’excés de confiança” dels mercats financers

ACN Brussel·les.-El Fons Monetari Internacional (FMI) alerta de “l’augment del risc de correcció de preus” per “l’excés de confiança” dels mercats financers i la “uniformitat de l’opinió del mercat”. Això […]

Avatar
Agències 27/01/2021

ACN Brussel·les.-El Fons Monetari Internacional (FMI) alerta de “l’augment del risc de correcció de preus” per “l’excés de confiança” dels mercats financers i la “uniformitat de l’opinió del mercat”. Això és el que apunta un informe de l’organisme sobre l’estabilitat financera mundial, que indica que els inversors s’han acomodat a les condicions financeres i que estan actuant per “expectatives” que no es corresponen a la “realitat” econòmica. “Els mercats financers estan fent cas omís a l’alentiment de l’activitat econòmica”, diu l’FMI, que alerta que persisteix la “desconnexió entre els mercats financers i l’economia”.

“Malgrat la incertesa persistent pel que fa a les perspectives econòmiques, sembla que els inversors mantenen la seva confiança en les perspectives de creixement el 2021, tot defensant que el manteniment de les polítiques de suport compensarà qualsevol possible desengany a curt termini”, remarca l’FMI, que subratlla que els inversors estan actuant amb “excés de confiança” pel que fa als pronòstics de creixement. D’altra banda, l’organisme avisa que la desigualtat en l’accés a la vacuna pot “posar en perill el sistema financer mundial”. “Com el creixement és un element fonamental per a l’estabilitat financera, la recuperació desigual i parcial pot posar en perill la solidesa del sistema financer”, remarca. Segons l’estudi, “caldrà esperar” perquè hi hagi un accés “equitatiu” a la vacuna contra la covid-19. Amb tot, l’FMI alerta que les economies emergents van ser responsables del 65% del creixement mundial entre el 2017 i 2019, per la qual cosa “un retard en la lluita contra la pandèmia en aquests països no auguraria res de bo per a l’economia mundial”, subratlla. Per l’FMI, “les actuals polítiques de suport segueixen sent necessàries fins que es consolidi una recuperació sostenible per evitar que la crisi provocada per la pandèmia sigui un perill per al sistema financer mundial”.