Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

L’exsecretària municipal d’Amer esquiva el jurat popular i accepta 2 anys de presó per embutxacar-se 26.822,26 euros

ACN Girona.-L’exsecretària municipal d’Amer (Selva) ha esquivat el jurat popular i ha acceptat una condemna de 2 anys de presó per haver-se embutxacat 26.822,26 euros de diners públics per cobrir […]

Avatar
Agències 09/12/2020

ACN Girona.-L’exsecretària municipal d’Amer (Selva) ha esquivat el jurat popular i ha acceptat una condemna de 2 anys de presó per haver-se embutxacat 26.822,26 euros de diners públics per cobrir un “deute personal” l’any 2009. El judici havia de començar aquest dimecres però la fiscalia, l’acusació particular i la defensa han arribat a un acord ‘in extremis’. La processada ha reconegut els fets i l’Audiència de Girona l’ha condemnat per un delicte de malversació de diners públics. Haurà de tornar els diners que va desviar per cobrir les despeses processals que li va imposar el Tribunal de Comptes per actuar “amb temeritat i mala fe” quan va demandar diversos membres del govern local. L’exsecretària no haurà d’entrar a presó.

Aquest dimecres havia de començar, amb la tria del jurat popular, el judici contra l’exsecretària d’Amer que s’enfrontava a 4 anys de presó per un delicte de malversació de diners públics. Estava previst que el judici s’allargués fins divendres, quan havien d’entregar l’objecte del veredicte al tribunal popular perquè es retirés a deliberar. Mentre els sanitaris feien els tests d’antígens preceptius als candidats a formar part del jurat com a mesura preventiva contra la propagació de la covid-19, la fiscalia, l’acusació particular i la defensa han arribat a un acord ‘in extremis’. L’exsecretària ha reconegut els fets, ha acceptat una pena de 2 anys de presó i s’ha compromès a tornar els diners que va desviar de les arques municipals amb terminis de pagament.El fiscal Enrique Barata i l’advocat de l’acusació particular en nom de l’ajuntament, Manel Mir, han detallat que li han apreciat una atenuant de diligències indegudes pel temps ha trigat el cas en arribar a judici. La secció quarta de l’Audiència de Girona ha suspès l’execució de la condemna i, per tant, l’exsecretària no haurà d’entrar a presó. Els fets es remunten al juliol del 2009 quan l’acusada va “abusar del seu càrrec públic” com a secretària interventora de l’Ajuntament d’Amer per desviar il·lícitament diners de les arques municipals per cobrir “deutes personals”.Segons ha admès l’acusada, l’any 2005 el Tribunal de Comptes va dictar una interlocutòria per imposar a la secretària municipal el pagament de 26.822,26 euros en concepte de despeses processals per haver actuat “amb mala fe i temeritat” a l’hora de demandar personalment diversos membres del govern local per, poc després, desistir en el procediment.Per evitar abonar aquests diners de la seva butxaca i aconseguir que l’ajuntament cobrís el deute amb recursos propis, va fer dues anotacions diferents al llibre de comptes municipal per import d’11.589,91 euros i 15.222,35 euros i va donar així “aparença de legalitat” al pagament de les costes amb diners municipals. Així, l’exsecretària va provocar que els diners no es destinessin a una finalitat pública sinó que els va desviar “en benefici personal”.La fiscalia i l’acusació particular també subratllaven a l’escrit de conclusions que l’acusada ha subscrit que l’exsecretària no va actuar amb la diligència necessària com a secretària municipal a l’hora de gestionar la documentació comptable i que, d’aquesta manera, va aconseguir que es generés una situació de descontrol dins l’ajuntament que va facilitar que no es descobrís el desviament dels diners públics.De fet, l’ajuntament va descobrir el desfalc arran d’una auditoria dels comptes municipals i va ser aleshores quan el consistori va decidir presentar una querella contra l’acusada. La querella es va admetre a tràmit l’any 2014.