Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’exsecretari general del Parlament creu que les resolucions sobre autodeterminació i monarquia no desobeïen el TC

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’exsecretari general del Parlament Xavier Muro ha assegurat aquest dijous que les dues resolucions tramitades la tardor del 2019 contra la monarquia i a favor de l’autodeterminació no està clar que incomplissin les prohibicions del Tribunal Constitucional (TC). A més, la jurisprudència del propi TC havia canviat des del 2014 i això complicava la feina dels lletrats perquè els feia entrar en l’anàlisi del contingut de les resolucions. Segons ell, el TC havia anul·lat el 2015 que la cambra catalana es declarés “subjecte sobirà” o que ignorés el dret, “no pot declarar la unilateralitat absoluta”.

Els membres unionistes de la Mesa del Parlament durant la presidència de Roger Torrent han assegurat aquest dijous que la tardor del 2019 no van dubtar gaire que dues resolucions sobre la monarquia i l’autodeterminació vulneraven les resolucions del Tribunal Constitucional (TC). Laura Vílchez (Cs), secretària tercera de la Mesa, Joan Garcia (Cs), vicepresident segon, i David Pérez (PSC), secretari segon, han testificat en el judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que quan es van presentar les resolucions els informes jurídics dels lletrats del Parlament plantejaven dubtes o fins i tot deien que seria “excessiu” vetar els debats. No obstant, ells, davant del dubte van optar per no arriscar-se a contradir el TC.

Publicitat

Tots tres diputats han explicat que des del 2015 s’havien rebut moltes notificacions del TC advertint que algunes mocions podien incomplir una sentència que declarava inconstitucional l’autodeterminació. Ells votaven en contra i demanaven als membres independentistes de la Mesa que reconsideressin la seva decisió de tramitar les propostes de resolució. Aquests, sobretot Josep Costa, replicaven amb arguments jurídics i alguns cops demanaven informes als lletrats, fossin orals o escrits.

Segons les defenses, la sentència del TC del 2015 que anul·lava la resolució d’inici del procés sobiranista no deia que el Parlament no podia debatre sobre l’autodeterminació, sinó que no es podia dur a la pràctica l’autodeterminació si no es feia per la via de reforma de la Constitució. No obstant, aquest detall no el recordava cap dels tres exmembres de la Mesa.

Joan Garcia ha explicat que Costa considerava, davant dels dubtes dels lletrats, que el Parlament “estava per sobre del TC”. Per oposar-se a la tramitació, Garcia ha explicat que els diputats constitucionalistes comparaven els textos amb altres ja anul·lats pel mateix TC. “Nosaltres vam posar per davant la seguretat que no estàvem incomplint la resolució del TC”, ha remarcat.

Per la seva banda, David Pérez ha dit que no tenia cap dubte sobre el sentit de les providències del TC. Ha explicat que ell va demanar un informe escrit als serveis jurídics, però finalment es va fer oralment perquè la majoria independentista no li va donar suport. Amb l’informe jurídic, que també plantejava dubtes, Pérez ha dit: “Davant del dubte d’incomplir la llei, vaig votar en contra”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió