Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’expresident del Gepec declara a Falset pel robatori d’una placa franquista al pantà de Riudecanyes

|

- Publicitat -

ACN Falset – L’expresident del Gepec-EdC Andreu Escolà ha declarat aquest dimecres a Falset pel robatori d’una placa franquista al pantà de Riudecanyes. Els fets es remunten al 2018, però no va ser fins a la publicació d’una fotografia, tres anys més tard, en una revista digital que la Comunitat de Regants va decidir interposar una denúncia. Escolà assegura que a la foto apareix amb una rèplica de la placa robada, una còpia que els ecologistes van aprofitar per fer-ne ús en altres accions reivindicatives, però neguen ser els responsables del robatori. Escolà diu que tot plegat només respon a una persecució per la seva lluita en defensa del Siurana. Ja acumula tres denúncies i per aquesta s’enfronta a una pena de 2 a 5 anys de presó. Confia que s’arxivi.

Andreu Escolà, acompanyat del seu advocat, Carles Perdiguero, ha entrat entre aplaudiments al jutjat de primera instància i instrucció de Falset aquest dimecres a quarts de dotze del migdia. Se l’acusa d’un robatori amb força a les coses, amb l’agreujant de valor històric, cultural o científic. Prop d’una quarantena de persones s’han concentrat a les portes del jutjat per donar-li suport, amb cartells i pancartes, inclosa una reproducció de la polèmica placa. Els concentrats han tallat la calçada durant tota l’estona que Escolà ha estat declarant -només ha respost a les preguntes del seu lletrat, que ha sol·licitat l’arxivament.

Publicitat

L’expresident del Gepec-EdC sosté que no és l’autor del robatori i que la querella de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes no té fonament, ja que es basa amb una fotografia publicada el juliol del 2021 que el mateix Escolà va facilitar a la revista XCD, vinculada a la URV, sostenint una rèplica de la placa robada, de majors dimensions i feta amb foam’. Insisteix que en cap cas es tracta de l’original, del 1966, de la qual no se sap on és. Escolà retreu que se l’acusi tres anys després de la desaparició de la placa. Un treballador del pantà se’n va adonar, el juliol del 2018, que la placa havia estat descargolada.

“Això és una persecució, ens volen fer callar, ja fa temps que els molestem, és la segona querella de la Comunitat de Regants”, etziba Escolà, que també va haver d’anar a declarar, ara fa un any enrere als mateixos jutjats, per una altra querella interposada per la Comunitat de Regants. La comunitat opta per no fer declaracions fins que el jutge no resolgui, segons han respost a l’ACN fonts de l’entitat. Aquesta altra causa, en relació a l’assut del riu, està pendent de l’assenyalament del judici a Reus. L’altra denúncia contra Escolà és per una acció que l’entitat ecologista va fer al parc eòlic de Vedat del Pany, a Puigcerver.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió