Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

L’executiu espanyol nega retards en la gestió del SEPE mentre que el Govern constata que les “disfuncions” continuen

ACN Barcelona.-El govern espanyol ha negat retards en la gestió del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) de Barcelona denunciats pels sindicats, amb un decalatge de tres mesos en les presol·licituds. […]

Avatar
Agències 02/12/2020

ACN Barcelona.-El govern espanyol ha negat retards en la gestió del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) de Barcelona denunciats pels sindicats, amb un decalatge de tres mesos en les presol·licituds. En una roda de premsa, el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, no s’ha referit a la problemàtica amb el cobrament de l’atur i s’ha limitat a dit que “pel que es refereix als ERTO” les comarques barcelonines “no s’han vist afectades i no acumulen aquests retards”. Paral·lelament, el director general de Relacions Laborals del Govern, Enric Vinaixa, afirmava que les “disfuncions” en el pagament continuen. La tensió a la demarcació de Barcelona ha generat un mercat negre de cites prèvies, que l’executiu espanyol ha dit que “perseguirà”.

Preguntat sobre els retards de 90 dies en el reconeixement de les presol·licituds, el mètode més habitual per demanar l’atur ara que les oficines atenen un nombre de gent limitat, Pérez Rey ha respost que el SEPE “va al dia” amb les sol·licituds col·lectives de prestacions, que és un tràmit vinculat als Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). En canvi, l’atur s’ha de demanar de manera individual. El secretari d’Estat ha fet aquestes afirmacions durant la roda de premsa de valoració de l’atur registrat corresponent al de novembre.Les dificultats es mantenen, segons el GovernPocs minuts després, compareixia el director general de Relacions Laborals del Govern, Enric Vinaixa. El substitut de Josep Ginesta ha constatat que al Govern li consta que “hi ha dificultats” i “certs retards en la gestió” del SEPE a Catalunya i “així ho traslladen els treballadors i les empreses” . “No seria tan optimista en dir que tot està solucionat”, ha assenyalat, fent referència a les declaracions de Pérez Rey. “Ens segueixen arribant situacions de no cobrament o de cobrament erroni de prestacions d’atur derivades dels expedients de regulació”, ha afegit.Fa mesos que el Departament ha instat al ministeri a firmar un conveni entre el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el SEPE per acabar amb aquestes incidències, una petició a la qual encara no s’ha rebut resposta per part del Ministeri. Preguntat sobre si aquest conveni havia format part de la negociació dels pressupostos entre ERC i el govern de coalició, Vinaixa ha eludit respondre directament i ha explicat que és un procediment “instat per l’eficiència administrativa” que obeeix a una “necessitat imperiosa”.Mercat de cites prèviesEls retards en la gestió dels diferents tràmits que ofereix el SEPE com ara l’atur i altres subsidis ha generat un mercadeig de cites prèvies a la demarcació de Barcelona que el ministeri ja ha posat en coneixement de la Fiscalia. El secretari d’Estat d’Ocupació ha assegurat que aquest mercat negre és “rebutjable” i ha garantit que es “perseguirà”. “Som els principals interessats en posar-ho en mans de la Fiscalia”, ha insistit.Segons ha explicat, les cites prèvies es donen per “regular” l’aforament a les oficines responen a criteris sanitaris amb l’objectiu d’evitar “acumulacions i contagis”.