Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

L’eurozona no recuperarà l’activitat productiva prèvia a la pandèmia abans del 2026, segons l’FMI

ACN Brussel·les.-El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu que l’eurozona no recuperi l’activitat productiva prèvia a la covid-19 abans del 2026. En un informe que analitza les polítiques econòmiques a la […]

Avatar
Agències 22/12/2020

ACN Brussel·les.-El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu que l’eurozona no recuperi l’activitat productiva prèvia a la covid-19 abans del 2026. En un informe que analitza les polítiques econòmiques a la zona euro en el marc de la pandèmia, l’organisme avisa que el “ressorgiment” de la covid-19 fa que és necessitin “més polítiques fiscals” i alerta sobre una “retirada prematura” dels estímuls. Pel que fa a les projeccions per al quart trimestre de l’any, l’FMI avisa que seran pitjors del que preveien per l’impacte de la nova onada de restriccions per frenar l’expansió de la covid-19.

Amb una previsió de caiguda del 8,3% del PIB de la zona euro aquest any, l’FMI remarca que la recuperació econòmica serà “més lenta” del que es preveia inicialment per l’impacte de la segona onada de covid-19 i alerta que les previsions econòmiques segueixen sent “extremadament incertes”. Amb tot, l’estudi subratlla que una vacunació “ràpida” contra el virus pot accelerar la recuperació econòmica. “Qualsevol deteriorament de les previsions necessitarà suport fiscal addicional”, subratlla l’FMI, que aposta per mantenir la suspensió de les regles fiscals a la Unió Europea “fins que la recuperació estigui fermament consolidada”Pel que fa a la política monetària, l’informe avala l’ampliació del programa de compra d’actius antipandèmia del Banc Central Europeu (BCE), però avisa que és possible que calguin més polítiques acomodatícies si es “materialitzen els riscos a la baixa”. En el sector financer, l’organisme aposta per mantenir l’alleujament de capitals i les mesures de conservació fins que la recuperació estigui “en marxa”.