Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

L’Eurocambra torna a celebrar el ple a Estrasburg després de més d’un any

ACN Brussel·les.-El ple de l’Eurocambra torna a Estrasburg aquest dilluns més d’un any després que es deixés de celebrar a la ciutat francesa per la covid-19. L’últim cop que els […]

Avatar
Agències 07/06/2021

ACN Brussel·les.-El ple de l’Eurocambra torna a Estrasburg aquest dilluns més d’un any després que es deixés de celebrar a la ciutat francesa per la covid-19. L’últim cop que els eurodiputats es van traslladar a la que és la seu oficial de l’Eurocambra va ser per al plenari del febrer del 2020 i a partir del mes de març les sessions es van començar a celebrar de manera excepcional a Brussel·les. Malgrat ser el primer ple en temps de pandèmia, la sessió no serà completament presencial. Es manté el format híbrid que ha caracteritzat els plens l’últim any. Els eurodiputats hi poden participar tant física com remotament des de les oficines de l’Eurocambra als diferents estats membre, però les votacions es fan de manera digital.

Malgrat obrir les portes per primer cop en pandèmia als eurodiputats, es preveu que s’hi desplacin un nombre limitat de representants, així com d’assistents i personal de l’Eurocambra del que és habitual. Malgrat no celebrar-se cap plenari des del febrer de l’any passat, el Parlament Europeu va obrir les seves portes el nou de maig, el Dia d’Europa, en motiu de la inauguració de la Conferència sobre el Futur d’Europa, un acte en què van participar tots els líders de les institucions comunitàries. El plenari inaugural també se celebrarà a Estrasburg el 19 de juny. El trasllat a Brussel·les dels plens s’ha fet malgrat les reticències de França, que ha pressionat durant aquest any perquè els eurodiputats tornin a Estrasburg tot argumentant que els tractats comunitaris obliguen a celebrar 12 sessions a la ciutat francesa. Malgrat la insistència de França, l’Eurocambra ha argumentat que la situació sanitària no permetia els trasllats.Per mostrar el compromís del Parlament Europeu amb la ciutat, el seu president, David Sassoli, va obrir tot sol des d’allà el ple del desembre del 2020. Amb la cambra buida i els eurodiputats seguint la seva intervenció des de Brussel·les i les oficines del Parlament als diferents estats membre. Sassoli va subratllar la “capitalitat europea” d’Estrasburg, que aquesta setmana torna a acollir els membres del Parlament.