Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

L’Eurocambra retreu al Marroc haver “utilitzat la vida de migrants per obtenir objectius polítics”

ACN Brussel·les.-L’Eurocambra ha aprovat aquest dijous una resolució que retreu al Marroc haver “utilitzat la vida de migrants per obtenir objectius polítics”. Aprovada per 397 vots a favor, 85 en […]

Agències 10/06/2021

ACN Brussel·les.-L’Eurocambra ha aprovat aquest dijous una resolució que retreu al Marroc haver “utilitzat la vida de migrants per obtenir objectius polítics”. Aprovada per 397 vots a favor, 85 en contra i 196 abstencions en resposta a la crisi a Ceuta, els eurodiputats han donat llum verda a un text que denuncia que “les autoritats marroquines van utilitzar la vida de les persones, inclosos menors” amb una finalitat política. El text també denuncia la violència contra els migrants i critica l’externalització de les fronteres europees, que creuen “normalitza la violació de drets humans”. La resolució també insta les autoritats espanyoles a aturar les expulsions immediates de migrants i a garantir l’accés a la demanda d’asil a aquells que ho desitgin.

En el debat sobre la resolució, l’eurodiputat del PP Juan Ignacio Zoido ha remarcat que la crisi a Ceuta és un afer europeu i ha assegurat que és “fonamental recuperar les relacions diplomàtiques”. “El que no canviarà és la geografia i per això estem obligats a entendre’ns”, ha dit Zoido. L’eurodiputat del PSOE Nacho Sánchez Amor ha criticat les “pressions impròpies” del Marroc sobre Espanya i ha apuntat que “per part de la Unió Europea no hi ha hagut una escalada”, sinó una “posició ferma i continguda”. Al seu torn, l’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas ha dit que la crisi a Ceuta “afecta a tots els europeus perquè afecta els drets humans”. “Europa no pot ni ha d’acceptar xantatges del Marroc”, ha dit. L’eurodiputat dels comuns Ernest Urtasun ha afirmat que la relació amb el Marroc ha d’estar “basada en la confiança i el respecte mutu” i que la gestió fronterera s’ha de fer “respectant completament la legislació internacional de drets humans”. L’eurodiputat de Vox Jorge Buxadé ha instat la Unió Europea a “deixar d’ocultar les vertaderes causes” de la crisi a Ceuta i l’eurodiputat de Podemos Miguel Urbán ha acusat el boc comunitari de “callar davant les violacions de drets humans del Marroc”.Per la seva banda, l’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha criticat que la Unió Europea deixi en mans de “règims autocràtics” la gestió migratòria. “Se’ls dona el poder d’utilitzar la migració per a la seva agenda política”, ha subratllat Ponsatí.Finalment, l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha afirmat que “no hi ha cap conflicte de sobirania que justifiqui” les accions del Marroc. “La immigració no pot ser moneda de canvi en conflictes diplomàtics”, ha assenyalat.