Dijous, 9 d'Abril de 2020 - Edició 623
La República

L’Eurocambra reclama un “pla de contingència” davant del “risc” de no tenir a temps l’acord pels pressupostos 2021-2027

ACN Barcelona.-El Parlament Europeu ha advertit aquest dijous que hi ha un “risc clar” de no tenir un acord a temps sobre el proper marc financer plurianual, els pressupostos a […]

Avatar
Agències 10/10/2019

ACN Barcelona.-El Parlament Europeu ha advertit aquest dijous que hi ha un “risc clar” de no tenir un acord a temps sobre el proper marc financer plurianual, els pressupostos a llarg termini de la Unió Europea pel 2021-2027, i han demanat a la Comissió un “pla de contingència” per protegir ciutadans i empreses de possibles retards. I és que fa gairebé un any que el Parlament Europeu va fixar el seu posicionament sobre la proposta de comptes elaborada per la Comissió Juncker la primavera del 2018, però els estats no s’han pronunciat. En una resolució aprovada aquest dijous per 426 vots a favor, 163 en contra i 67 abstencions, els eurodiputats també demanen a la CE que aclareixi l’impacte financer de les promeses fetes per la nova presidenta, Ursula von der Leyen, que assumirà el càrrec l’1 de novembre.

A la resolució, els eurodiputats avisen que les complexes negociacions que hauran d’obrir els estats membres entre ells per pactar els comptes pel període 2021-2027, i després amb l’Eurocambra, fa difícil que estiguin tancades abans de finals del 2020. Això podria interrompre el finançament dels programes europeus a partir de l’any següent, ja que el marc plurianual actual expira llavors.El pressupost europeu que proposava la Comissió Europea la primavera del 2018 era d’1,2 bilions d’euros, un 1,1% del PIB de la UE. Des de l’Eurocambra, la proposta es va esmenar i es van exigir més fons pel programa Horitzó Europa, pujant dels 83.500 milions proposats a 120.000 milions, amb un impuls pel pla d’inversions estratègiques, més fons per infraestructures, transports i pimes o el manteniment de les partides per agricultura i cohesió, que en la proposta de Brussel·les es retallaven. Els eurodiputats també exigien duplicar la dotació contra l’atur juvenil, triplicar la dels Erasmus i que almenys un 25% de la despesa es dediqués a aconseguir els objectius climàtics.

Relacionats