Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’Eurocambra es fa enrere i es limita a demanar que la futura etiqueta del vi recomani “un consum moderat i responsable”

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El Parlament Europeu s’ha fet enrere i es limitarà a demanar en una resolució que la futura etiqueta del vi recomani “un consum moderat i responsable” i no una “advertència sanitària”, com exigia l’informe inicial de la comissió parlamentària especial per a la lluita contra el càncer. En l’últim moment s’ha aprovat una esmena (392 vots a favor, 251 en contra i 48 abstencions) per eliminar aquesta referència a l’etiqueta sanitària que havia alarmat el sector del vi. PP, Cs, ERC i PSC rebutgen etiquetar el vi com a cancerigen i han votat a favor de l’esmena que demana un consum “moderat i responsable”. En canvi, els Comuns s’han abstingut i JxCat hi ha votat en contra.

L’informe final, que inclou la nova esmena, s’ha de votar aquesta tarda, però ja és segur que l’advertència sanitària no hi apareixerà. Tot indica que el text serà aprovat per majoria, segons apunten fonts parlamentàries.

Publicitat

El document és una recomanació i inclou aspectes que s’haurien de millorar a la Unió Europea en la lluita contra el càncer, per exemple la compra conjunta de medicaments i garantir la igualtat d’accés a tractaments de medicines a tots els països del bloc comunitari. També aposta per millorar la prevenció de la malaltia amb més diagnòstics.

Amb tot, l’aspecte més polèmic del text era la recomanació inicial per advertir amb una etiqueta que les begudes alcohòliques poden provocar càncer. Malgrat que el document va tirar endavant en comitè, finalment l’esmena presentada per desenes d’eurodiputats ha canviat aquesta petició: volen que s’adverteixi que cal consumir amb “moderació i responsabilitat”, però no fer “advertències sanitàries” sobre la relació entre l’alcohol i el càncer.

La Comissió Europea ha de presentar una proposta legislativa sobre la qüestió que aborda l’informe, però preveu fer-ho el 2023. A més, l’executiu comunitari ha dit que consultarà diferents actors implicats, i no només l’Eurocambra.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió