Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

L’Eurocambra aprova protegir els delators d’activitats il·legals com els de LuxLeaks o els papers de Panamà

ACN Barcelona.-El ple del Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts una nova normativa per protegir els delators d’activitats il·legals o irregulars en àrees com la contractació pública, els serveis financers, […]

Avatar
Agències 16/04/2019

ACN Barcelona.-El ple del Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts una nova normativa per protegir els delators d’activitats il·legals o irregulars en àrees com la contractació pública, els serveis financers, el blanqueig de capitals, la seguretat de productes i transports, la seguretat nuclear, la salut pública, o el consum i la protecció de dades. Per 591 vots a favor, 29 en contra i 33 abstencions, els eurodiputats han decidit prohibir explícitament les represàlies contra els delators d’informacions com les de LuxLeaks o els Papers de Panamà, que van exposar irregularitats en el pagament d’impostos d’empreses multinacionals i particulars. A més, també s’introdueixen mecanismes per evitar que aquestes persones o els seus contactes i familiars puguin ser “suspesos, degradats o intimidats”.

La nova llei europea, que ara els estats tindran dos anys per començar a aplicar, permet que les denúncies es facin des de dins de les organitzacions o empreses, davant de l’autoritat legal competent o directament amb les autoritats nacionals o les institucions, cossos, oficines o agències de la UE competents. Si després de la denúncia inicial el delator creu que no es prenen mesures o que pot patir danys imminents, tindrà protecció per exposar la infracció públicament. “Escàndols recents com el LuxLeaks, els papers de Panamà o el Football Leaks han demostrat l’enorme precarietat que pateixen els delators en l’actualitat. Abans de les eleccions europees, el Parlament envia el senyal que ha escoltat les preocupacions de la ciutadania i ha donat suport a unes normes severes per garantir la seva seguretat i la de les persones que decideixin aixecar la veu contra les infraccions de la legislació comunitària”, ha indicat Virginie Rozière, l’eurodiputada socialista francesa encarregada de la legislació.