Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

L’estudi de l’Ajuntament de Sitges sobre l’hepatitis C no demostra que el col·lectiu gai sigui una població en risc

|

- Publicitat -

ACN Sitges – La prevalença d’Hepatitis C al col·lectiu d’homes que tenen sexe amb homes (HSH) és molt menor a la hipòtesi inicial. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi científic sobre el virus de l’Hepatitis C realitzat per l’Ajuntament de Sitges. En els tres cribratges massius realitzats durant el 2022 hi van participar 1.249 persones amb una mitjana d’edat de 44 anys, de les què 1.197 van ser identificades com a homes que tenen sexe amb homes. De tots els participants, només hi va haver 4 tests positius (3 del col·lectiu estudiat) però tots amb RNA indetectable, és a dir, que no transmetien la malaltia. Pels seus responsables, l’estudi ha demostrat que els cribratges massius són “ben acceptats” i “molt efectius” per evitar contagis.

Els tres cribratges, gratuïts i confidencials, es van fer coincidint amb tres esdeveniments celebrats a la vila durant el 2022: el Bears Wekend (30 d’abril), el Pride Sitges (10, 11 i 12 de juny) i el Bears Week (9,10 i 11 de setembre).

Publicitat

La investigació científica realitzada a Sitges partia del fet que a l’estat espanyol s’ha detectat que el 0,2% de la població té hepatitis C activa i que existeixen grups considerats de més risc entre els quals hi ha els homes que tenen sexe amb homes, als quals se’ls atribueix una taxa d’infecció 4-5 vegades superior a la població general.

A diferència d’estudis anteriors, com el realitzat a l’àrea metropolitana de Barcelona el 2017, que va donar una prevalent activa d’hepatitis C del 0,75% entre 653 homes que tenien sexe amb homes, el de Sitges, el més gran en número dels realitzats fins ara a nivell internacional, només ha detectat un 0,32% de positius i cap d’ells amb la malaltia activa.

Per la doctora Sònia Albertos, que ha liderat l’estudi, els cribratges realitzats a Sitges són una bona eina per evitar nous contagis perquè són ben acceptats per la població i perquè permeten controlar molta gent en molt poc temps amb un test de saliva. “Aquest disseny de cribratge és molt eficaç ja que els resultats per detectar el virus es tenen després d’uns 20 minuts i, en canvi, a través de les analítiques de sang, el mètode tradicional, comporten esperar hores o dies per obtenir els resultats”, afegeix.

La regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament de Sitges, ha impulsat l’estudi que ha comptat amb els departaments de Digestiu i Medicina interna de l’Hospital Sant Camil i amb el Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les HV (PCAVIHV) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el servei d’Hepatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Associació LGTBIQ+ Colors Sitges Link, i Creu Roja.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió