Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

L’Estat retalla 86 MEUR als fons per a polítiques actives d’ocupació de Catalunya el 2020

ACN Barcelona.-L’Estat ha retallat en 86 milions d’euros els fons per a polítiques actives d’ocupació que rebrà Catalunya el 2020. El Ministeri de Treball i Economia Social ha rebaixat el […]

Avatar
Agències 30/09/2020

ACN Barcelona.-L’Estat ha retallat en 86 milions d’euros els fons per a polítiques actives d’ocupació que rebrà Catalunya el 2020. El Ministeri de Treball i Economia Social ha rebaixat el pes relatiu dels recursos distribuïts a les comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, l’Estat aportarà aquest any 302,5 milions d’euros, un 22,14% menys que els 388,5 milions de l’any passat. “No comprenem aquesta decisió i ens sembla del tot injustificada. Passar la tisora en els recursos que les administracions destinem a les persones treballadores i les empreses en un context laboral tan complicat com l’actual és intolerable”, ha manifestat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.

El cap del Departament ha assegurat que “no comparteix” els criteris que han portat a aquesta decisió i ha recordat que Catalunya és el territori de l’Estat on s’han presentat més expedients de regulació de l’ocupació. Així mateix, ha mostrat la seva preocupació pel “càstig addicional” que pateixen els treballadors.El Govern ha denunciat que Catalunya s’ha vist perjudicada per una “doble retallada”, ja que s’han modificat els criteris objectius de distribució vigents amb una reducció dels percentatges que li corresponien pels blocs de formació del 20%. En la conferència sectorial d’ocupació i assumptes laborals de l’Estat, el Govern també ha manifestat el seu desacord per la “manca de resposta” a la necessitat d’estabilitzar els planters d’orientadors dels serveis públics d’ocupació. És a dir, se segueixen mantenint mitjançant programes i amb poca estabilitat laboral els professionals que s’ocupen d’orientar les persones que busquen feina i no es pot avançar en la negociació per la seva incorporació de forma estable. “És un contrasentit molt gran que professionals que s’ocupen dels serveis públics d’orientar persones cap a un treball estable i de qualitat, siguin precisament persones treballadores amb poca estabilitat”, ha manifestat El Homrani. A la reunió s’ha abordat el Pla Anual de Política d’Ocupació per al 2020 que executarà tant el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE, per les sigles en castellà), com les diferents comunitats autònomes. El Ministeri de Treball i Economia Social ha assegurat que un grup específic s’ha encarregat de reformular el pla per “adaptar-lo” al nou context després de la irrupció de la covid. En total, l’Estat distribuirà prop de 895 milions d’euros a les comunitats autònomes, que aniran destinats a plans de formació, d’ocupació i de modernització. La major part dels fons, al voltant de 494 milions, aniran dirigits a treballadors desocupats. “És clau posar tots els recursos econòmics, tècnics i humans en la creació i millora de l’ocupació, que no només constitueix una passa essencial en la lluita contra la crisi derivada de la pandèmia, sinó que és una peça bàsica en l’estratègia de transformació dels territoris”, ha manifestat la ministra, Yolanda Díaz. Díaz ha instat les comunitats a tenir l’estratègia de polítiques actives a finals d’aquest any i ha assegurat que un dels “pilars” de la reconstrucció és la creació d’ocupació. En aquest sentit, ha afirmat que l’objectiu és buscar respostes “d’emergència” en el curt termini i una resposta “estratègica” pel futur.