Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

L’Estat insta les comunitats autònomes a evitar canvis als horaris comercials per “evitar aglomeracions”

ACN Barcelona.-El govern espanyol insta les comunitats autònomes a mantenir els horaris comercials intactes malgrat l’estat d’alarma per “evitar aglomeracions”. La secretaria d’Estat de Comerç, Xiana Méndez, ha enviat una […]

Avatar
Agències 03/04/2020

ACN Barcelona.-El govern espanyol insta les comunitats autònomes a mantenir els horaris comercials intactes malgrat l’estat d’alarma per “evitar aglomeracions”. La secretaria d’Estat de Comerç, Xiana Méndez, ha enviat una carta als consellers amb competències en Comerç en què demana mantenir la regulació fixada abans de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma. Els sindicats havien demanat a l’executiu espanyol i també al Govern canvis en els horaris per no exposar els treballadors tantes hores a possibles contagis, especialment en els municipis turístics, on es pot obrir més dies i fins més tard, però denuncien que no se’ls ha escoltat.

Des de la Generalitat, afirmen que amb el decret d’alarma no poden fer un canvi a la normativa actual però suggereixen acudir als Ajuntaments.A CCOO, però, critiquen la resposta del Govern, que consideren que és de “vergonya aliena” perquè “delega en l’administració local les seves competències”. Fonts de Comerç, expliquen que els consistoris poden fer ordenances específiques per regular els horaris per motius d’ordre públic, i que també poden optar per suspendre la seva condició de municipi turístic mentre duri l’estat d’alarma a través d’un acord del ple. Ara mateix, reiteren, el decret d’alarma no permet a la Generalitat modificar els horaris. El govern espanyol, a través de la seva secretaria d’Estat de Comerç, considera que mantenir una “compra ordenada i planificada” d’acord amb els horaris vigents a cada comunitat “evita aglomeracions i confusió, garanteix el servei i l’abastiment, permet la neteja i higienització dels locals i el descans merescut dels treballadors”. D’altra banda, fonts coneixedores de les converses entre la Secretaria d’Estat i les comunitats apunten que des de les administracions ja es té constància que els propis establiments ja s’estan “autoregulant” i en alguns casos s’han modificat horaris.