Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

L’estany d’Ivars i Vila-sana comptarà amb un espai gastronòmic a Cal Sinén

ACN Ivars d’Urgell.-L’estany d’Ivars i Vila-sana comptarà amb un espai gastronòmic que s’ubicarà a la primera planta del centre d’interpretació que es troba a l’antiga masia recuperada de Cal Sinén. […]

Avatar
Agències 20/08/2019

ACN Ivars d’Urgell.-L’estany d’Ivars i Vila-sana comptarà amb un espai gastronòmic que s’ubicarà a la primera planta del centre d’interpretació que es troba a l’antiga masia recuperada de Cal Sinén. En les darrers setmanes s’ha acabat l’obra civil d’aquesta planta de manera que ja ha quedat en ús i la voluntat del Consell Comarcal del Pla d’Urgell és que en un futur proper s’hi puguin fer degustacions de productes de la zona a càrrec de restaurants. Així mateix, també es pretén donar un ús social a aquesta planta de l’edifici de manera que s’hi puguin celebrar jornades o actes culturals com actuacions de petit format. El president de l’ens comarcal, Rafel Panadés, espera concretar els terminis del projecte al setembre una vegada es celebri la reunió del Consorci de l’estany després de renovar les institucions amb les eleccions del maig.

L’arquitecte Jordi Capell ha explicat que la primera planta de Cal Sinén compta amb un doble espai que l’integra la planta en si i un altell que també té una visió cap a la zona on s’ubicarà aquest espai gastronòmic. La previsió és que de forma permanent hi hagi màquines de ”vending” per tal que els visitants al centre d’interpretació puguin menjar o beure alguna cosa i de forma puntual es facin aquestes ”cates o degustacions” amb productes de la zona i a càrrec de restauradors locals. De fet, aquesta pràctica ja s’ha portat fent en diverses ocasions quan se celebra el Dia de l’Estany a la primavera amb una molt bona acollida per part del públic.A damunt de l’altell les escales continuen fina a una petita terrassa que ofereix una visió panoràmica de l’estany. Igualment, a la planta hi ha dos finestrals de grans dimensions també amb vistes a l’estany. Capell ha afegit que la sala també està pensada per a tenir un ús social i s’hi puguin celebrar jornades o actes de caire cultural com concerts de petit format. Així mateix, hi ha una zona de rebost i un petit despatx. L’actuació per deixar en ús aquesta primera planta de Cal Sinén ha tingut un cost de 60.914,53 euros. D’ara en endavant s’han planificat dues fases més, una per als acabats d’obra i equipaments pressuposada en 74.781,67 euros i una segona per a l’accessibilitat amb un ascensor i l’electrificació a la qual es preveu destinar 132.996,36 euros.El president del consell comarcal Rafel Panadés ha puntualitzat que caldrà concretar les formules per trobar el finançament per aquestes dues fases juntament amb les altres institucions que formen part del Consorci de l’estany d’Ivars i Vila-sana. No serà fins al setembre que aquest ens es tornarà a reunir una vegada s’han renovat els càrrecs després de les eleccions municipals del maig. És per això que Panadés confia planificar amb la Diputació de Lleida tots els projectes que es van avançant des del consell comarcal en relació a l’estany i aquest serà un dels primers punts que es posaran damunt la taula en una propera reunió que hi haurà a la corporació provincial en unes setmanes. Panadés ha posat en valor el projecte per a la primera planta de Cal Sinén ja que en certa manera recupera el seu ús antic perquè era una fonda i també actuava com a centre de rebuda de les persones que aleshores anaven principalment a caçar a l’estany. De fet Panadés té una relació directa amb Cal Sinén ja que els propietaris eren avantpassats seus i la seva mare li explicava que hi anava quan ella tenia 6 anys.El març passat es van celebrar els 10 anys de la culminació del reompliment de l’estany d’Ivars i Vila-sana. L’aigua hi va tornar a entrar el 2005 i no va ser fins al 2009 que es va arribar a la cota màxima. En aquest marc es va estrenar a la mateixa masia de Cal Sinén la museïtzació de l’espai que pretén explicar de forma didàctica com s’ha portat a terme el projecte de recuperació i també com era l’estany abans.