Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

L’espionatge del cas Pegasus formarà part de la reunió entre Aragonès i Sánchez

ACN Barcelona – L’espionatge a líders independentistes i el cas del programari Pegasus formarà part de la reunió que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del […]

Agències 12/07/2022

ACN Barcelona – L’espionatge a líders independentistes i el cas del programari Pegasus formarà part de la reunió que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, mantindran el proper divendres. Així ho ha confirmat la portaveu d el’executiu català, Patrícia Plaja, que, tot i admetre que “no forma part de l’ordre del dia” de la trobada, aquest és un tema “prou rellevant i un dels que més ha tensionat i trencat la relació entre els governs”, i per això “és difícil pensar que no se’n parli”. “Segur que serà així”, ha afegit en la roda de premsa posterior al Consell Executiu on Aragonès ha parlat amb els consellers de la reunió de divendres.

Plaja no ha volgut donar massa detalls de la trobada que mantindran els dos presidents a les 11.30 hores del divendres, però ha explicat que “abordaran la relació entre governs, les garantires exigides pel Govern català i la carpeta de la desjudicialització”. Pel que fa a l’apartat concret de les garanties de negociació a les que el Govern i el president fan referència des de fa dies, Plaja ha concretat que aniran encaminades a que “les qüestions polítiques quedin emmarcades en la política” i al marge dels jutjats. “No puc avançar massa res més, però quan vagin avançant aquestes garanties, s’aniran concretant”, ha dit.

Amb tot, la portaveu ha ratificat que la Generalitat no té massa esperances que la reunió de divendres suposi un abans i un després. “Les expectatives no són altes, perquè els relacions de confiança estan molt danyades”, ha dit. De fet, preguntada per la possibilitat que la reforma del delicte de sedició acabi sent un punt de discussió entre presidents, Plaja ha recordat que la Generalitat proposa exercir l’autodeterminació i establir l’amnistia, i que “si el govern espanyol té alguna proposta diferent, la posarà sobre la taula”. “No ens avancem ni especulem sobre reformes que no coneixem i no estan sobre la taula”, ha conclòs.

Per últim, Plaja ha confirmat que s’ha determinat que la trobada entre els presidents es farà sense els telèfons mòbils, per “por” a poder ser espiats, després dels escàndols coneguts amb el cas Pegasus. Amb tot, ha restat importància a la mesura, assegurant que reunions com el propi Consell Executiu, altres entre membres de la Generalitat o trobades amb altres administracions ja es fan sense telèfons mòbils ni tauletes. “No és una mesura excepcional; no és res estrany”, ha dit.