Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

L’escultura que el franquisme va instal·lar a la plaça del Mercadal de Balaguer viatjarà a la Biennal d’Art de Venècia

ACN Balaguer.-L’escultura que va el franquisme va instal·lar a la plaça del Mercadal de Balaguer, una obra de l’escultor Genaro Iglesias i que va ser retirada quan hi va haver […]

Avatar
Agències 12/04/2019

ACN Balaguer.-L’escultura que va el franquisme va instal·lar a la plaça del Mercadal de Balaguer, una obra de l’escultor Genaro Iglesias i que va ser retirada quan hi va haver el primer alcalde de la democràcia, viatjarà la setmana que ve a la Biennal d’Art de Venència després de l’interès mostrat pels responsables del pavelló català en aquesta biennal. L’Institut Ramon Llull hi organitza la mostra ‘To Lose Your Head (IDOLS)’, una exposició comissariada per Pedro Azara que vol ser una reflexió, des de la teoria de l’art i l’estètica, sobre la particular i intensa relació de l’ésser humà amb les estàtues. A l’exposició, es mostraran exemples escultòrics que il·lustren i contextualitzen el fenomen de l’adoració i la destrucció de les estàtues, a Catalunya i arreu del món.

El franquisme va encarregar la peça a Genaro Iglesias, un artista barceloní que havia militat en el bàndol republicà i que es va instal·lar a Balaguer perquè la dictadura li havia imposat un exili forçós a 150 quilòmetres de casa per la seva condició de ‘’no addicte al règim’’.En un primer moment les ordres de Governació eren que l’escultura havia de representar a un soldat agenollat, amb un fusell a la mà i besant una gran bandera. No obstant això, Genaro Igleisas, els pares del qual havien estat afusellats a la Guerra Civil, va decidir contradir les directrius i forçar una reinterpretació de l’escultura. En lloc d’un militar va recrear un pagès descalç que subjectava una aixada amb la mà esquerra i que besava agenollat una bandera indeterminada.Es tracta d’una escultura de bronze que l’Ajuntament ha decidit conservar i restaurar, un procés que, segons el conservador i restaurador, Ramon Solé, es farà en dos fases. Un cop l’escultura torni a Balaguer, durant el mes de novembre, des de l’Ajuntament crearan una comissió per mirar de consensuar un indret on ubicar-la.