Dissabte, 24 de setembre de 2022 - Edició 1521
La República

L’escriptora Tània Juste guanya el 54è premi Prudenci Bertrana de novel·la amb ‘Amor a l’art’

ACN Girona.-L’escriptora Tània Juste ha guanyat el 54è premi Prudenci Bertrana de novel·la, dotat amb 30.000 euros, amb ‘Amor a l’art’. L’obra relata la història d’una dona que als anys […]

Agències 22/06/2021

ACN Girona.-L’escriptora Tània Juste ha guanyat el 54è premi Prudenci Bertrana de novel·la, dotat amb 30.000 euros, amb ‘Amor a l’art’. L’obra relata la història d’una dona que als anys seixanta descobreix Valèria Sans, una pintora brillant i desconeguda de principis del segle XX a París, que representarà una reivindicació de la dona artista en el món de l’art i una gran motivació per a la seva trajectòria vital. De fet, Juste s’havia presentat als premis amb el pseudònim Valèria Sans i el títol provisional ‘El despertar de l’artista’ per a la novel·la. El jurat format per Montse Barderi, Gemma Lienas, Gerard Quintana, Care Santos i Glòria Gasch l’han seleccionat entre els 124 originals presentats al premi.

Els Premis Literaris de Girona també han distingit Susanna Rafart amb el 44è premi Miquel de Palol de poesia, dotat amb 24.000 euros, pel poemari titulat ‘D’una sola branca’. El jurat integrat per Lluís Calvo, Teresa Costa-Gramunt, Rosa Font Massot, Pere Gimferrer i Víctor Obiols destaquen que el poemari es caracteritza per la intensitat del pensament i de les imatges i per la qualitat formal en la construcció del vers ii del poema: “El poemari presenta el recorregut metafòric d’un caminant a través d’una natura boscosa i freda, presidida per la mort i pels records”. A aquest guardó s’hi havien presentat 170 reculls poètics.El 42è premi Carles Rahola d’assaig, dotat amb 6.000 euros, és per a Josep Vicent Boira, amb l’obra titulada ‘La Via Augusta del segle XXI. El corredor mediterrani contra l’Espanya radial’. El jurat format per Francesc-Marc Álvaro, Mita Casacuberta, Míriam Díez-Bosch, Joaquim Nadal i Josep Lluch l’han seleccionat entre 27 originals. L’obra fa un recorregut per la història de la Via Augusta, dona elements de debat i fa una aposta pel corredor mediterrani. Pol Castellanos amb ‘L’assassina de Venècia’ ha guanyat el 36è guardó Ramon Muntaner de novel·la juvenil, també dotat amb 6.000 euros. L’obra narra la història de la Carla, injustament acusada de diversos crims, i la seva fugida des de Venècia a través d’Europa amb el rerefons de la Primera Guerra Mundial. El jurat format per Dolors Cabrera, David Cirici, Montserrat Martín, Francesc Miralles i Patrizia Campana, ha premiat escollit la novel·la per unanimitat d’entre 33 originals. La nit literària de la Fundació Prudenci Bertrana per entregar els premis tindrà lloc el 21 de setembre a l’Auditori de Girona, i aquella mateixa jornada s’atorgaran també els premis Cerverí de lletra de cançó i Lletra per a projectes digitals de literatura catalana. Els llibres arribaran a les llibreries l’endemà, el 22 de setembre.