Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

L’escriptor argentí César Aira guanya el Prix Formentor 2021

ACN Barcelona.-L’escriptor argentí César Aira, autor de ‘Como me hice monja’, ‘Ema, la cautiva’ i ‘El mago’, ha guanyat el Prix Formentor 2021. El jurat del premi, format per Anna […]

Avatar
Agències 12/04/2021

ACN Barcelona.-L’escriptor argentí César Aira, autor de ‘Como me hice monja’, ‘Ema, la cautiva’ i ‘El mago’, ha guanyat el Prix Formentor 2021. El jurat del premi, format per Anna Caballé, Francisco Ferrer Lerín, Juan Antonio Masoliver Ródenas, Gerald Martin, i el president del jurat Basilio Baltasar, ha entregat el Prix Formentor a l’autor argentí por la seva “infatigable recreació de l’ímpetu narratiu, por la versatilitat del seu inacabable relat i per la ironia lúdica de la seva impacient imaginació”. Aira ha publicat més de 100 obres entre novel·les, teatre i assaig . El Premi Formentor, dotat amb 50.000 euros, és un reconeixement a la qualitat dels autors. A partir d’aquest any, el guardó recupera la seva itinerància i títol: Prix Formentor.

El jurat també considera que la constel·lació laberíntica de l’obra d’Aira és un immens gresol literari per a les figures de la cultura popular, els personatges de la gran ficció narrativa i els motius visuals de les belles arts”. Segons el jurat, l’escriptura d’Aira pren tècniques, les quals el seu rigor i frescor recorden “les claus de jazz de la improvisació artística. Sobre les estructures invisibles de la inspiració, l’autor aixeca escenaris i veus que desconcerten i alimenten la perplexitat del lector”. En aquesta nova edició, s’ha estrenat el Comitè d’Honor de la Fundació Formentor amb els nombres de Roberto Calasso, Antoine Gallimard i Jorge Herralde.